Kategoriat
Kerro kaverille
Julkaistu 03.03.2015 kategoriassa Blogi
Miten käy kun verveläiset, muutoksen asiantuntijat, kohtaavat itse ison muutoksen?
Me Vervessä tiedetään, millaisia muutoksia työelämässä on käynnissä. Mehän olemme muutoksen asiantuntijoita! Me valmennamme sekä työyhteisöjä että kuntoutujia. Muutokset ovat jokapäivästä kauraamme, elämme niistä. Me kerromme kuntoutujille, että muutosta pitää analysoida ja ymmärtää, muutosta pitää ennakoida, sitä pitää suunnitella, henkilöstö pitää ottaa mukaan, esimiehille tulee tarjota riittävästi työkaluja.
Me autamme valmistautumaan muutokseen. Tarjoamme näkemyksen, että organisaation on tunnettava historiansa ja tunnistettava kehitysvaiheensa. Korostamme, että työn muutos voi näkyä omassa jaksamisessa, innostuksessa, jopa fyysisinä oireina. Vakuutamme, että ne ovat normaaleja ilmiöitä, muutoksen elementtejä. Alleviivaamme, että muutos on usein myös mahdollisuus uuteen. Esittelemme työkaluja ja malleja, joilla voidaan ymmärtää muutoksen askeleita ja eri vaiheissa tapahtuvia työhyvinvoinnin ilmiöitä. Tarjoamme välineitä, joilla muutoksessa olevaa ammatillista kehitystä voidaan tukea.
Työpaikoilla valmennamme johtoa, esimiehiä, tiimejä ja yksittäisiä työntekijöitä. Koulutamme heitä jatkuvaan muutokseen, opetamme työhyvinvoinnin johtamisen menetelmiä. Selostamme, että organisaatio- ja toimintakonseptimuutokset ja fuusiot on tärkeä ennakoida; niihin on järkevää valmistautua huolellisesti, niihin on varattava riittävästi aikaa. Autamme tunnistamaan nykyisen toimintatavan, tunnistamaan, miksi tarvitaan tulevaa muutosta, luomaan yhteisen suunnitelman, miten edetään. Selitämme, että muutos haastaa koko työpaikan oppimaan uutta.
Mutta miten käy, kun muutoksen asiantuntijat itse kohtaavat ison muutoksen? Me saimme helmikuun alussa kuulla, että oma organisaatiomme yhdistyy toisen kuntoutusorganisaation kanssa. Kuulimme myös, että talomme johdossa tulee muutoksia.
Olimme tyrmistyneitä. Reaktiomme vaihtelivat laidasta laitaan: yksi hiljeni täysin, toinen puhui toiveikkaana, ettei tässä mikään kuitenkaan muutu, kolmas pyyhki kyyneleitä ja nyyhkytti, neljäs mumisi katkerasti, että tähänkö se työsuhde nyt päättyy, viides meni välittömästi jatkamaan töitä, kuudes vaati, että nyt on heti saatava tietää, mikä tässä on taustalla, seitsemäs tarrasi luuriin ja soitti kollegalle toiselle paikkakunnalle, kahdeksas oli toiveikas, yhdeksännelle puhkesi kova flunssa, kymmenes oli täysin varma, että hänen osaamisensa ei enää kelpaa uudessa tilanteessa.
Muutos ravistelee voimakkaasti, hätyyttää olemassa olevaa, pudottaa epävarmuuteen. Muutoksen kourissa oleva työyhteisö tarvitsee turvallisuutta ja yhteistä prosessia, jossa uusi rakentuu. Pitkään jatkuva asioiden keskeneräisyys syö energiaa ja hukkaa aikaa. Siksi on tärkeää, että muutoksen aikataulusta tiedotetaan, yhteisiä foorumeita järjestetään, henkilöstöä tuetaan. Muutoksen rakentaminen on arkista työtä; siihen tarvitaan mukaan sekä esimiehet että työntekijät.
Nyt me verveläiset käärimme hihamme, käymme kiinni keskeneräisyyteen, ryhdymme ratkomaan asioita, rakentamaan uutta toimintamallia, kouluttamaan työntekijöitä. Nyt saamme konkreettisesti tietää, mitä se muutoksessa oppiminen oikein tarkoittaa.
Kerro kaverille
Kirjoittaja
Kirsi Koistinen
konsultointitoiminnan johtaja
Verve