Kerro kaverille

Julkaistu 08.06.2018 kategoriassa Asiakaskokemuksia

Uudelleenkoulutus avasi työuralle yllättävän suunnan

Avoimuutta tarvitaan, kun työelämä asettaa haasteeksi uudelleen kouluttautumisen.

Ossi Jaatisen tie työelämässä oli kulkenut kaksissa työtehtävissä, ravintola- ja varastoalalla. Pitkä ura ravintola-alalla alkoi asettaa esteitä fyysiselle hyvinvoinnille ja työkokeilujen kautta Jaatinen siirtyi varastoalan tehtäviin. 

Vuosien fyysisen työnteon jälkeen kädet eivät kuitenkaan kestäneet varastotöitäkään ja Jaatinen joutui olemaan paljon sairauslomilla. Hän yritti työnantajan kanssa löytää ratkaisua tilanteeseen, mutta vakuutusyhtiöön lähetetty kuntoutushakemus sai kielteisen päätöksen.

Oltiin tultu tilanteeseen, 
jossa työsuhdetta päätettiin olla jatkamatta 
fyysisen terveydentilan takia.

Käsissä olevia ongelmia koetettiin ratkaista leikkauksillakin, mutta kunnollista helpotusta oireisiin ei tullut. Kelan ammatillisella kuntoutuskurssilla selviteltiin, mikä olisi Jaatisen seuraava ammatti.

Esiin nousivat kirjastoala, työ bussikuskina ja lähihoitajan työ. Jaatinen ei ollut aikaisemmin ajatellut mahdollisuuksiaan työskennellä lähihoitajana. Näkemystä lähihoitajan työn vaihtoehdoista avarrettiin työharjoittelujaksolla vammaisten päivätoimintakeskuksessa. 

Tie ammatilliselta kuntoutuskurssilta 
ammattioppilaitoksen opinahjoon oli nopea, 
mutta sopivaksi todettu.

Lähihoitajan suuntautumisvaihtoehdoista alkoi löytyä uusi suunta Jaatisen työuralle. Omaohjaaja ehdotti hakua ammattioppilaitokseen, kun seuraava lähihoitajan tutkinnon haku alkoi. Omaohjaajan avulla hakemukset täytettiin ja tie ammatilliselta kuntoutuskurssilta ammattioppilaitoksen opinahjoon oli nopea, mutta sopivaksi todettu.

Aikuisopiskelijan yksi huolenaihe liittyy talouden ylläpitoon. Jaatisen oli mahdollista täyttää uusi hakemus vakuutusyhtiöönsä uudelleen koulutuksen taloudellisesta tuesta. Kun hakemukseen oli liitetty kattava perustelu uudelleen koulutuksen tarpeesta ja uuden alan soveltuvuudesta, tuli päätös takaisin myönteisenä. Näin ollen vakuutusyhtiö auttaa taloudellisessa toimeentulossa koko opintojen ajan. Jaatinen on laskenut, että hänen valmistuttuaan lähihoitajaksi on työvuosia jäljellä vielä ainakin kymmenen vuotta.

Julkaistu Työkyky-lehdessä 1/2014.

Kerro kaverille