Kerro kaverille

Julkaistu 05.02.2019 kategoriassa Artikkelit Asiakaskokemuksia Uutiset

Keijo Leppänen, 60, on taas pysyvästi työelämässä. Tätä hän ei olisi uskonut vielä muutama vuosi sitten saatuaan osatyökyvyttömyyseläkeratkaisun. Ammatillinen kuntoutus sai ajatukset muuttumaan.  

Ilomantsista kotoisin oleva Keijo Leppänen on ollut koko työuransa fyysisesti raskaissa metallialan huolto- ja asennustöissä ja hitsaajana. Vuonna 1995 hän perusti kaverinsa kanssa konehuoltoalan yrityksen. Työ sisälsi raskaan kaluston huolto- ja asennustöitä ja isojen komponenttien siirtelyä.

Keijo työskenteli yrityksessään 20 vuotta. Työkyky alkoi reistailla ja hän joutui jäämään pois työstä oikean käden alettua puutua. Ensin leikattiin olkapää ja sitten kaularanka, mutta leikkauksista ei ollut kuitenkaan riittävää apua.

- Sen jälkeen ei enää raskaaseen hommaan ollut työkykyä ja jouduin osatyökyvyttömyyseläkkeelle v. 2016. Siinä vaiheessa tuntui, että se on sitten siinä tämä minun urani, Keijo kertoo.

Ajatukset omasta työurasta muuttuivat

- Kelan kautta tulin sitten Vervelle ammatilliseen kuntoutusselvitykseen. Kyllähän ne ajatukset siinä muuttui, että jos sitä kuitenkin vielä pystyisi olemaan töissä. Kun alussa olin itse ihan sitä mieltä, että ei sitä minnekään töihin enää, kun ikää on jo sen verran, Keijo muistelee. 

Ammatillisen kuntoutusselvityksen jälkeen Keijo jatkoi Vervessä TEAKiin eli työllistymistä edistävään ammatilliseen kuntoutukseen.

- Keijo oli vielä TEAKia aloittaessaan aika skeptinen työkykynsä suhteen. Oli mahtavaa kulkea mukana matkassa ammatillisen kuntoutusselvityksen ja TEAKin ajan, kun Keijo vähän kerrassaan alkoi yhä enemmän luottaa omiin kykyihinsä ja työllistymismahdollisuuksiinsa, Verven ammatillinen kuntoutusohjaaja Tiina Venäläinen kertoo.

TEAKissa Keijon verkosto ja hänelle sopivat työkokeilupaikat kartoitettiin. Keijo näkee itse työkokeiluun pääsemisen ratkaisevana omalla kohdallaan. Työkokeilu toteutui metallialan yritys Kesla Oyj:ssä, jossa Keijo oli joskus työuransa alkupuolella ollut pitkään töissä hitsaajana.

Työtehtävät olivat kärkisorvausta ja hitsaamista hitsausautomaatilla. Työ lähti sujumaan heti tosi hyvin.

- Mä olin aika hämmästynyt, että miten siellä oli muuttunut se työnkuva, että se oli ennen paljon raskaampaa, kun ei ollut mitään ergonomiajuttuja. Ja että yleensä pystyin tekemään sitä työtä, Keijo sanoo.

Keslalla ergonomiaan ja työkyvyn ylläpitoon on kiinnitetty todella paljon huomiota ja työntekijöiden apuna on paljon apuvälineitä. Raskaita ja kevyempiäkin komponentteja voi siirrellä hyvillä nostureilla. Tämä kevensi työtä ja käteen tulevaa rasitusta huomattavasti. Myös hitsauskaasuimurit toimivat tehokkaasti.

- Lisäksi Keslalla suhtauduttiin alusta asti ennakkoluulottomasti työkokeiluun ja aidosti nähtiin ihmisen osaaminen ja haluttiin mahdollistaa työuran jatkuminen, Tiina Venäläinen kiittelee.

Eläke lepäämässä ja kokopäivätöissä 

Työkokeilu sujui hyvin ja Keijo työllistyi sen päätyttyä pysyvästi Keslalle osa-aikatyöhön v. 2017 alussa. Työllistymistä helpotti Keijon vahva ammattitaito ja pitkä työkokemus alalta. Vuoden 2019 alusta Keijo jätti osatyökyvyttömyyseläkkeensä lepäämään ja kokeilee nyt ainakin kolmen kuukauden ajan kokopäivätyötä.

Keijo voi oman kokemuksensa perusteella suositella muillekin ammatilliseen kuntoutusselvitykseen hakeutumista. 

- Ainakin mulle oli hyötyä. Tuskin minä olisin muuten osannut sinne mennä töitä hakemaan. Kun itsestä tuntui silloin siltä, että minun osalta on työt tehty. Että ikää on jo sen verran ja puolikuntoinen, että kuka se töihin ottaa. Työkokeilun kautta pääsin kuitenkin sitten sinne sisälle, niin se jelppasi, Keijo sanoo.

- Tärkeää oli mielestäni ennen kaikkea se, että ennakko-odotuksistaan huolimatta Keijo oli valmis kokeilemaan ja yrittämään vielä. Kun on päivittäin kipuja ja usko omiin mahdollisuuksiin matalalla, omien ajatusten muuttaminen vaatii rohkeutta. Sitä Keijolta onneksi löytyi, Tiina Venäläinen kiteyttää.

Ammatilliseen kuntoutusselvitykseen ja Työllistymistä edistävään ammatilliseen kuntoutukseen (TEAK) haetaan Kelan kautta. 

Teksti: Sari Eskelinen
Kuva: Tiina Venäläinen

 

 

Kerro kaverille