Kerro kaverille

Julkaistu 24.11.2020 kategoriassa Artikkelit Asiakaskokemuksia Uutiset

Nykyään yhä useammalla nuorella on mielenterveyden häiriöitä, esimerkiksi masennusta ja ahdistuneisuutta. Näin myös Nelli Suikkasella, jolla tilanne on vaikeuttanut peruskoulun jälkeisiä opintoja ja sitä kautta oman alan löytymistä sekä työllistymistä. Tahdonvoima ja kuntoutuksen tuoma apu on saanut Nellin umpikujasta pois ja suunta tulevaisuuteen on löytynyt – samoin tasapaino elämään. 

Luokkahengellä on merkitystä 

Peruskoulun jälkeen Nelli Suikkasella oli selvät sävelet, hän halusi merkonomiksi. Ensimmäinen vuosi liiketalouden opinnoissa keskeytyi kuitenkin leukanivelvaivaan, toinen vuosi paniikki- ja ahdistushäiriön vuoksi. Ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus (VALMA) antoi Nellille mahdollisuuden korottaa todistuksen numeroita. Lisäksi se antoi tarvittavia hakupisteitä Turun ammatti-instituutin Elintarvikealan perustutkintoon, mikä oli alkanut Nelliä kovasti kiinnostaa. 

-    Olin todella kiinnostunut ruuanlaitosta ja leipomisesta, joten aloitin opinnot innoissani 2017. Edellytykset koulun aloitukseen olivat hyvät siinäkin mielessä, että olin saanut apua tilanteeseeni, eivätkä sosiaaliset tilanteet ja arkiset asiat enää stressanneet niin paljon. Ensimmäisenä vuonna luokkahenki oli hyvä ja opinnot sujuivat, toinen vuosi ei mennyt sitten enää niin hyvin, kertoo Nelli.

Toisena vuonna ryhmä jakautui, puolet meni leivontaan ja puolet elintarviketeknologiaan. Luokkahenki meni huonoksi ja kevätlukukaudella opettajien ja oppilaiden välit olivat jo melko tulehtuneet ja riitaiset. Nelliä tilanne ahdisti, jaksaminen huonontui ja poissaoloja alkoi tulla. Kuraattori kehotti Nelliä kääntymään koululääkärin puoleen, joka totesi Nellillä keskivaikean masennuksen. Tämä oli kova vastaisku, jonka seurauksena koulukin keskeytyi, vaikka oppilaana Nelli oli pärjännyt koulussa hyvin. 

-    Kävin kevään nuorisopoliklinikalla juttelemassa asioista, ja sen jälkeen sain hakea yksityiselle psykoterapeutille. Keskustelut auttoivat ja aloitin syksyllä 2019 uudelleen 2. luokan. Valitettavaksi ryhmä oli osittain entinen, joten sama tilanne toistui – opettajien ja oppilaiden välillä sodittiin taas. Työkokeilun jälkeen aloin pitää alaa myös liian tehdasmaisena. Minulla ei ollut enää mielenkiintoa mihinkään, en oikein jaksanut nousta sängystäkään, muistelee Nelli syksyä 2019.

Koulu päättyi lopullisesti keväällä 2020. Maaliskuussa 2020 Nelli sai puhelun Kelasta ja sai kuulla, että niille kenellä ei koulu toimi tai matka töihin on haastava, on tarjolla kuntoutusvaihtoehtoja. 

Etänä tehty ammatillinen kuntoutusselvitys (Akse) toi motivaatiota asioihin

Huhtikuussa Nellin oli tarkoitus aloittaa Verve Turussa ammatillinen kuntoutuselvitys (Akse). Korona oli tuolloin hurjimmillaan, joten kuntoutus pidettiin kokonaan etänä eVerve-alustalla. 

Etäkuntoutus etenee aikataulun mukaisesti niin, että päivän alussa ryhmä kokoontuu yhteen käyden läpi muun muassa ammatinhakuun liittyviä asioita. Yhteisen ohjelman jälkeen kuntoutuja siirtyy itsenäiseen työskentelyyn oman ohjaajansa tukemana ja käyden henkilökohtaisia keskusteluja Verven moniammatillisen tiimin jäsenten, esimerkiksi sosiaalityöntekijän tai lääkärin, kanssa. 

-    Alussa tieto etäkuntoutuksesta huolestutti vaikkakin minulla oli kova halu löytää oma ala ja päästä töihin. Mietin, että osaanko yksin tehdä kaikkia tehtäviä. Heti ensimmäisenä päivänä sain kuitenkin kuulla, että ohjaaja on chatissa paikalla auttamassa kaikissa tehtävissä. Tämä toimi minulle todella hyvin, koska en olisi välttämättä pystynyt aikaisempien kokemuksieni vuoksi menemään samaan tilaan tuntemattomien kanssa tehtäviä tekemään, toteaa Nelli.

Toimivaksi Nelli koki myös sen, että hänen lisäkseen tehtäviä pääsi lukemaan ja kommentoimaan vain oma henkilökohtainen ohjaaja. Tietokoneen käyttö oli Nellille entuudestaan tuttua, joten siinäkin mielessä kaikki toimi hyvin.

-    Kuntoutus oli suunniteltu ja aikataulutettu myös hyvin. Välillä innostuin kirjoittamaan tehtäviä niin intensiivisesti että pelkäsin unohtavani sovitun videopuhelun, mutta tämä oli turha huoli. Noin 5 minuuttia ennen sovitutta puhelua, tuli sähköpostiin vielä muistutus alkavasta puhelusta ja tieto kenen kanssa puhelu oli, kertoo Nelli tyytyväisenä.  

Aksen päättyessä oli Nellille löytynyt uusi kiinnostava ala eläintenhoidosta. Syksyllä oli tarkoitus hakea työharjoittelupaikkaa eläinliikkeestä, mutta suunnitelman piti tehdä uusiksi, kun kesällä yllättäen huomattiin Nellin olevan allerginen koirille, kissoille ja hevosille. Tieto vei maton Nellin jalkojen alta.

Nuotti -valmennus ja oma tahdonvoima toivat tulevaisuuteen kaivattua valoa 

Työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus (Teak) siirrettiin myöhäisempään ajankohtaan ja Nelli aloitti Nuotti -valmennuksen Verve Turussa saadakseen apua uuden alan löytymiseen sekä uudelleen motivoitumiseen.

Nuotti -valmennuksessa esiin nousivat muun muassa kosmetologin ammatti ja merkonomiopinnot. Merkonomiopinnot kiinnostivat eniten ja halu onnistua oli suuri. Nelli teki Nuotti -valmentajansa kanssa hakemuksen kouluun ja tavoitteena on päästä aloittamaan opinnot keväällä tai syksyllä 2021. Haaveissa siintää asiakaspalvelijan työt kahvilassa.

Aikaisemmin Nelli koki, että hän ei pääse umpikujasta ja synkeästä tilanteesta ikinä pois. Mikään ei kutenkaan ole mahdotonta, jos apua haluaa ja tahdonvoimaa löytyy. Tahdonvoimaa Nellillä on riittänyt ja nyt suunta tulevaisuuteen on löytynyt. Elämä on muutenkin kivassa tasapainossa ja Naantalista on tullut rakas uusi kotikaupunki. Terapeutin kanssa voi puhua huolista ja hyvinvoinnista, Vervessä keskitytään uraan ja opiskeluasioihin.  

-    Olisin varmasti vieläkin ihan hukassa, jos Kela ei olisi soittanut ja kertonut kuntoutuksen mahdollisuudesta. Olen niin kiitollinen, että pääsin kuntoutukseen, sillä Verven kuntoutuksesta jäi todella hyvä mieli. Suosittelen kuntoutusta kaikille, kenellä on vähänkään ongelmia ammatin tai terveyden kanssa. Vaikka on sellainen olo, että ei halua apua tai epäilys, että ei saa apua. Kaikkeen saa apua, eikä tarvitse yksin kamppailla, tietää Nelli kertoa ja jatkaa.

-    Kuntoutuksessa yllätti ehkä eniten se, että sain apua arkisiinkin asioihin, kuten raha-asioihin. En olisi esimerkiksi tiennyt, että saan Kelasta kuntoutusrahaa, minkä ansiosta kuntoutus ylipäätään oli mahdollista. 

Ammatillinen kuntoutus ja alla olevat asiat toivat Nellin tulevaisuuteen valoa:

  • Tahdonvoima ja halu onnistua.
  • Uuden aloitus puhtaalta pöydältä.
  • Oikeanlainen lääkitys.
  • Lääkärin, terapeutin ja Verven moniammatillisen tiimin tuki.
  • Muut tukiverkostot.

Lisätietoja

Kerro kaverille