Kategoriat
Kerro kaverille
Julkaistu 19.08.2021 kategoriassa Artikkelit Uutiset
Jossain kohtaa Sakari Korhonen oli se nuorin työyhteisön jäsen, nyt vanhimmasta päästä. Työura Vervessä ja Verven edeltäjäyhtiöissä on kestänyt yli 30 vuotta. Mitenkäs siinä nyt niin pääsi käymään?
Ensimmäiset kosketukset kuntoutustyöhön tapahtui 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa Lahdessa, jossa Sakari Korhonen työskenteli Invalidiliiton sopeutumisvalmennuskeskuksessa. Työn tavoitteena oli edistää vammaisten henkilöiden edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisesti ehkäisemällä ja poistamalla vammaisuuden aiheuttamia haittoja ja esteitä.
Jossain kohden työnantajan nimi muuttui Validiaksi, mutta työn sisältö säilyi entisellään. Tammikuussa 2018 työnantajaksi tuli Verve, kun Validian viisi kuntoutusyksikköä siirtyi Verven omistukseen. Yksi siirtyvistä yksiköistä oli Lahti, joka tarjosi erityisesti nuorille ja perheille sopeutumisvalmennusta sekä vaikeasti vammaisten ja harvinaisiin vamma- ja sairausryhmiin kuuluvien kuntoutusta.
- Alkuaikoina työskentelin 100-prosenttisesti vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen parissa. Tulimme Lahdessa tunnetuksi siitä, että meillä pärjää todella vaikeasti vammainen. Tätä tuki esteettömät tilat ja se, että asiakas tuli huomioiduksi ja kuulluksi juuri sellaisena, kun hän on. Työ oli vaihtelevaa, kun asiakkaat olivat eri ikäisiä ja sopeutumisvalmennuksessa oli erilaisia muotoja, muistelee Sakari Korhonen.
Vervessä ei ole päässyt jämähtämään
Ehkä hieman yllättäenkin kuntoutusala on pitänyt Sakari Korhosen hyppysissään yli 30 vuotta, mutta mikä on saanut Sakari Korhosen pysymään alalla? Soitetaanpa ja kysytään.
- Monipuoliset työtehtävät, uuden oppiminen ja mahtavat työkaverit, tiivistää Sakari Korhonen ja jatkaa.
- Kuntoutujat tulevat meille, kun heidän elämässään tapahtuu muutoksia vaikkapa sairastumisen, onnettomuuden, tapaturman tai ikääntymisen myötä. Me työskentelemme muutoksen parissa. Työelämäkään ei ole muutoksista vapaa. Aikoinaan tämän oivalluksen myötä sitä alkoi jäsentämään työtään uudella tavalla ja työn fokus alkoi kirkastua.
- Me emme voi jämähtää paikoillemme vaan työssä tarvittavia tietoja pitää päivittää, jotta pystymme tarjoamaan kuntoutujille heidän tarvitsemansa tuen ja avun, hoivan sekä huolenpidon. Verve mahdollistaa uuden oppimisen ja moniammatillisen tiimimme jäseniltä saa aina uusimman tiedon. Moniammatilliset tiimimme ovat ehdoton voimavaramme.
Sakari Korhonen kertoo, että hän ei ole kokenut työssään yhtään samanlaista päivää. Työt ovat monipuolisia, ja uuden oppimista riittää edelleen. Ohjaajatyön lisäksi hän on ennättänyt työskennellä myös tiiminvetäjänä, jolloin alkoi syvempi tutustuminen organisaation työskentelyyn, järjestelmään, työn kehittämiseen ja laatutyöhön. Sisäisenä auditoijana toimiminen laajensi ymmärrystä. Luottamusmiehenä toimiminen vastaavasti laajensi ymmärrystä työelämän pelisääntöihin ja yhteiskunnallisten rakenteiden merkitykseen.
Useimmat meistä ovat ainakin jossain kohtaa kuullut jonkun mainitsevan, että olen vain töissä täällä. Sakari Korhosen sanomana tällaista ei ole taidettu kuulla. Kokeneena työntekijänä hän on monessa mukana, mutta uteliaisuudestaan ja innokkuudestaan huolimatta hän on oppinut sanomaan myös ei. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö hän nauttisi työstään, vaan siitä, että on viisasta huolehtia myös omasta työkyvystä. Työt tehdään linjassa, ja kuntoutuksen ohjelma suunnitellaan sen mukaan mitä on luvattu huomioiden asiakkaiden eli mahdollistajan, lähettävän tahon ja kuntoutujan tavoitteet omien työntavoitteiden lisäksi.
Opiskelua ja monipuolisia työtehtäviä
Ennen Verveä Sakari Korhonen työskenteli Invalidiliiton Lahden yksikössä vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen parissa. Työssään hän ohjasi kaiken ikäisiä kuntoutujia yksilöllisillä kuntoutusjaksoilla ja kursseilla.
Opiskeleminen ei ole varsinaisesti Sakari Korhosta aiemmin motivoinut tai kiinnostanut, mutta edellisen työnantajan aikana kiinnostus opiskeluun heräsi yllättäen.
- Taisi olla jonkinasteinen mielenhäiriö, kun kiinnostuin opiskelusta. Mutta hyvä niin sillä, kun kiinnostus oli herännyt ja niin Invalidiliiton kuin Vervenkin suhtautuessa myötämielisesti opiskeluun, alkoi tapahtua. Nyt minulla on nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajan sekä yhteisöpedagogin tutkinnot, kertoo Sakari Korhonen jatko-opiskelut mielessä siintäen.
Verve avasi Sakari Korhoselle uusia näkymiä kuntoutukseen, kun Verve Lahden palvelutuotantoon lisättiin ammatillinen kuntoutus.
- Olen juuriltani nuorisotyöntekijä ja työ nuorten parissa pitää liekkiä edelleen yllä. Olen innoissani, kun saan tätä nykyä tehdä työtä myös nuottivalmennettavien kanssa. Myös osuudet ammatillisessa kuntoutusselvityksessä (AKSE) ja niiden myötä vierailut toisissa Verven yksiköissä ovat uusineet työn sisältöä ja lisänneet virtaa. Työstäni 50 % teen ammatillisen kuntoutuksen puolelle ja toisen puolikkaan teen vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen puolella. Työ on vaativaa, mutta palkitsevaa, toteaa Sakari Korhonen.
Työn monipuolisuutta lisää myös se, että Sakari Korhonen pystyy hyödyntämään työssään pitkäaikaista harrastustaan.
Mozartista mokkapaloihin ja Doorsista dokumentointiin.
- Olen koko ikäni harrastanut musiikkia, laulan ja soitan kitaraa. Olen käyttänyt musiikkia yhtenä työvälineistäni 90-luvun alusta lähtien. Musiikki on tunnetusti loistava väline. Se liikkuu kepeästi pinnalla ja tarvittaessa syväsukeltaa. Musiikki mahdollistaa usein riittävän etäisyyden asioiden käsittelyyn. Musiikin kautta ei tule paljastettua ”ihan kaikkea”, mutta toisinaan tunteiden ja itsetuntemuksen käsittelyyn kuitenkin riittävästi. Työni on edelleen monipuolista, leikkisästi voisi sanoa ”Mozartista mokkapaloihin ja Doorsista dokumentointiin”. Työssäni yhdistyy kokemus ja teoria, tuumaa Sakari Korhonen.
Työ kuntoutusalalla on suurelta osin kohtaamisia ihmisten kanssa, johon kouliintuu työtä tekemällä, kohtaamalla. Sakari Korhonen korostaa kuitenkin myös teoriatiedon tärkeyttä, joka auttaa ymmärtämään ja oivaltamaan miksi asioita tehdään tietyllä tapaa.
Sakari Korhonen asiakastyössä.
Kerro kaverille