Kategoriat
Kerro kaverille
Julkaistu 3.05.2019 kategoriassa Asiakaskokemuksia Uutiset
Fysioterapian tavoitteena on ylläpitää ja parantaa ihmisten toimintakykyä ja liikkumista. Kuntoutujan tilanne voi joskus olla sellainen, että hänen ei ole mahdollista tulla fysioterapiaan Verven toimipisteeseen. Esimerkiksi erittäin heikko vointi tai yleiskunto voi estää kuntoutuksen kuntoutuspaikassa. Vervessä kuntoutus järjestetään tällaisessa tilanteessa mahdollisuuksien mukaan kuntoutujan kotona.
Fysioterapeutti Laura Saarikoski on tottunut tekemään kotikäyntejä ja hän näkee kuntoutujan kotiympäristössä toteutuvassa kuntoutuksessa monia hyötyjä.
- Fysioterapeutti saa paremman ja kokonaisvaltaisemman kuvan kuntoutujan elämäntilanteesta kotikäynneillä. Lisäksi kuntoutuja oppii harjoittelemaan kotiympäristössä ja siirtämään harjoitteet arkielämän toimintoihin fysioterapeutin ohjauksella, Verven Oulun toimipisteessä työskentelevä Laura Saarikoski sanoo.
Kuntoutujan kokemus kotikäyntinä tehtävästä fysioterapiasta
Verven terapiapalveluiden asiakas kertoo kotikäyntinä toteutetun fysioterapian tarpeestaan ja kokemuksistaan näin:
"Sairastuin vuonna 1990 ammattiastmaan, joka on ollut vaikeahoitoinen. Lisäksi on todettu useita pitkäaikaissairauksia, joista kolme on harvinaissairauksia, jotka rajoittavat jokapäiväistä elämääni.
Astman omahoito on vaatinut paljon omatoimista fysioterapiaa sairaalasta saamieni ohjeiden mukaan. Useat keuhkokuumeet ja astman pahenemisvaiheet ovat vaatineet monen viikon toipumisajan.
Pep-pullopuhallukset, höyryhengitykset ja rintarangan liikkuvuutta ylläpitävät jumppaliikkeet olen tehnyt omatoimisesti 25 vuotta, kunnes harvinaissairauksien vertaistukitilaisuudessa sosiaalityöntekijä kertoi minulla olevan mahdollisuus saada kela-korvattavaa fysioterapiaa.
Seuraavalla keuhkolääkärin kontrollikäynnillä lääkäri laati kelalle lausunnon. Hän totesi, että minun tapauksessani ryhmäkuntoutus ei ole mahdollista, koska yksi harvinaisista sairauksistani on CVI-tauti (synnynnäinen immuunipuutos) sairaus, jossa elimistöni ei tuota vasta-aineita viruksia ja bakteereita vastaan, joten ihmisryhmiä ja -massoja on vältettävä korkean infektioriskin vuoksi. Esimerkiksi lääkärissä tai apteekissa on käytävä mahdollisimman aikaisin aamulla, jolloin siellä ei ole muita asiakkaita.
Fysioterapiaa olen saanut kotikäynteinä ja se on ollut korvaamattoman arvokasta hoitoa minulle. Se on auttanut toipumaan paremmin ja nopeammin rankoista astman pahenemisvaiheista sekä useita sairaalahoitoa vaativista keuhkokuumejaksoista.
Saamaani fysioterapiaan kuuluu höyryhengitykset, pep-pullopuhallukset, selän taputtelut ja täristelyt sekä hengitysharjoitukset ja rentoutus. Lisäksi harjoituksiini kuuluvat jumppaliikkeet, jotka ylläpitävät rintarangan liikkuvuutta. Keuhkokuumeet ja pahentumisvaiheet ovat vähentyneet fysioterapian myötä ja keuhkojen toimintakokeissa arvot ovat pysyneet vakaina.
Olen saanut tehokasta, laadukasta ja ammattitaitoista fysioterapiaa, jossa huomioidaan jokaisella käyntikerralla minun sen hetkinen vointini ja hoito suunnitellaan sen mukaan.
Voin sanoa, että terveydentilani on parantunut huomattavasti kotikäynteinä saamani fysioterapian ansiosta."
Kerro kaverille