Kerro kaverille

Julkaistu 6.08.2019 kategoriassa Asiakaskokemuksia Uutiset

Moniammatillinen yksilökuntoutus tarjoaa mahdollisuuden keskittyä kuntoutukseen täysipainoisesti ja kokeilla omia rajojaan turvallisessa ympäristössä. Kyösti Isosaari sai Verven kuntoutusjaksolta keinoja arjen elämänpiirin laajentamiseen ja toimintakyvyn lisäämiseen.

Verven Lahden ja Oulun toimipaikoissa toteutetaan Kelan vaativaa lääkinnällistä moniammatillista yksilökuntoutusta. Kuntoutus tähtää kuntoutujan fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen toimintakyvyn parantamiseen ja ylläpitämiseen.

Kyösti Isosaari, 52, oli kesäkuun alussa Verve Lahdessa kuntoutusjaksolla, jonka tavoitteena oli tukea kuntoutumista aivoverenvuodon aiheuttamasta toispuoleisesta halvauksesta. Hän sai aivoverenvuodon syksyllä 2018.

- Heräsin keskellä yötä mennäkseni vessaan, mutta en päässytkään ylös sängystä. Avovaimo havahtui, sytytti valon ja käski minun irvistää. Toinen puoli kasvoista jäi roikkumaan. Avovaimo auttoi minut istumaan ja sitten hälytettiin ambulanssi, Kyösti Isosaari kertoo.

Alkuvaiheessa huono ennuste

Kyösti Isosaari vietiin Päijät-Hämeen keskussairaalaan, jossa todettiin hänen saaneen aivoverenvuodon, joka ei ollut operoitavissa. Ennuste arviointiin erittäin huonoksi.

- Minut nukutettiin ja sitä ennen avovaimolle kerrottiin, että ei voida taata, että palaan enää tajuihini. Olin teho-osastolla nukutettuna ja hengityskoneessa noin viikon ennen kuin tulin ensimmäisen kerran tajuihini, hän jatkaa.

Teho-osastolla herättyään Kyösti Isosaarelle selvisi, että hän on menettänyt vasemman puolen toimintakykynsä lähes kokonaan. Ainoastaan jalassa oli pientä liikettä. Kognitio kuitenkin säilyi täysin, mikä oli hänelle erittäin merkittävä asia.

Sinnikästä kuntoutumista

Varsinainen kuntoutus alkoi sitten kuntoutussairaalassa. Kyösti Isosaari ilmoitti heti tavoitteekseen, että hän tulee vielä kävelemään.

- Ensin harjoiteltiin 5-7 minuutin seisomista pystyssä tuettuna, sitten otin ensimmäisiä askeleita ja ei siinä montaa viikkoa mennyt, kun mentiin jo portaita. Silloin tuli sellainen olo, että tämä peli ei ole vielä menetetty. Se onnistumisen kokemus auttoi todella paljon, että jaksoin sitten sitkeästi jatkaa kuntoutumista, Kyösti Isosaari kuvailee.

- Ensimmäisille kotilomille pääsin joulun aikoihin. Vaikka sitä oli odottanut, niin tuntui aluksi myös vähän turvattomalta, kun piti yhtäkkiä selviytyä kotona kaikista siirtymisistä ja sängyssä ei ollut laitaa kuten sairaalassa, Kyösti Isosaari kertoo.

Kuntoutuminen eteni ja kotilomat pitenivät. Nyt Kyösti Isosaari on ollut kotona jo koko kevään 2019. Apuna käy päivittäin henkilökohtainen avustaja ja lisäksi hän käy fysio- ja toimintaterapiassa.

Kuntoutusjaksolla pääsee testaamaan omia rajoja 

Kyösti Isosaari on kevään aikana jättänyt koko ajan rollaattorin käyttöä vähemmälle ja kuukautta ennen Verveen tuloaan hän alkoi liikkua kepin avulla kaikki lyhyemmät siirtymät. Pyörätuolia hän on tarvinnut koko ajan harvemmin.

- Tämä Verven kuntoutusjakson ajoitus on ollut minulle todella hyvä. Täällä olen voinut nyt treenata kepin kanssa kävelyä todella hyvin.  Apua on tarvittaessa aina saatavilla, mutta olen päässyt turvallisissa olosuhteissa yrittämään, miten pitkälle selviydyn itse, Kyösti Isosaari kertoo.

Vasemman käden toimintakyky ei ole vielä kehittynyt yhtä hyvin kuin jalan. Vervestä on tullut käden kuntoutukseen hyviä vinkkejä kotiin vietäväksi erityisesti hienomotoriikan osalta.

- Allasterapia on myös ollut mielettömän hyvä. Minulla on ortoosi jalassa yliojennuksen vuoksi ja toivoisin pääseväni siitä eroon. Allas on ollut sen kuntouttamiseen erinomainen. Pystyin eilen kävelemään diagonaalisesti vedessä altaan poikki ilman tukea. Toki fysioterapeutti oli siinä vieressä, mutta se oli aika vapauttavaa, Kyösti Isosaari kertoo.

- Täällä on hyvä kuntosali, jossa on hydrauliset laitteet eli vastuksia voi säätää napista painamalla. Olen harrastanut opiskeluaikana voimannostoa ja kerroin siitä fysioterapeutille. Eilen sitten kokeilimme 5 kilon tangolla kyykkäämistä ja se onnistui! Sain pienen palan vanhaa elämääni takaisin. Tuli sellainen tunne, että kyllä tätä miestä vielä rauta tulee tottelemaan, Kyösti Isosaari naurahtaa.

Tavoitteena arjen elämänpiirin laajeneminen 

Freelance-toimittajana työuransa tehneelle Kyösti Isosaarelle työ on aina määritellyt omaa identiteettiä. Hän haaveileekin, että voisi palata jossain vaiheessa edes pienimuotoisesti työhönsä. Tämä ei ole kuitenkaan ajankohtaista vielä pitkään aikaan. Hän kaipaa myös valokuvausharrastustaan, johon vasemman käden toimintakyky ei myöskään vielä riitä.

Ykköstavoitteena kuntoutumisessa on tällä hetkellä arjen laajentuminen ja toimintakyvyn lisääntyminen. Arjessa iso merkitys on esimerkiksi sillä, että saisi jääkaapin oven auki ja tehtyä itselleen voileivän. Jossain vaiheessa tulee ajankohtaiseksi myös ajokuntoon pääseminen ja auton apuvälineiden hankkiminen.

Kyösti Isosaari kiteyttää koko kuntoutumisen tavoitteensa siihen, että hän pyrkii kohti vapautta.

- Alussa oli todella kova pala joutua pyytämään apua yksinkertaisiin asioihin ja istua sohvalla, kun muut tekivät kotitöitä. Mutta se on saanut minut kuntouttamaan itseäni entistä enemmän, Kyösti Isosaari kertoo.

- On tärkeää löytää keinoja, joilla voi murtaa omat rajoitteensa. En ole ajatellut jäädä tuleen makaamaan. En antaisi ikinä itselleni anteeksi, jos en käyttäisi kaikkia mahdollisuuksia kuntoutumiseni eteen, hän jatkaa.

Kuntoutuminen on kilpailua itsensä kanssa

Kyösti Isosaari on todennut, että ei kannata verrata itseään kehenkään muuhun.

- Kisa on kova ja sitä pitää käydä, mutta se kilpakumppani olen minä. Vertaan siihen, mitä olen eilen saavuttanut ja yritän tänään saavuttaa enemmän. Mutta levätäkin täytyy. Tasapainoilu riittävän yrittämisen ja riittävän levon välillä ei ole aina helppoa. On tärkeää pitää järki päässä, hän toteaa.

- Kannattaa säännöllisesti kuitenkin kokeilla sellaisia asioita, joita ei ole aiemmin onnistunut tekemään, koska välillä tulee yllätyksiä. On hienoa huomata, että jokin taito onnistuukin. Pieniä onnistumisia täytyy välillä vaikka väkisin hankkia, Kyösti Isosaari sanoo.

- On tehnyt hyvää nähdä kuntoutusjakson aikana omat rajansa. Ilokseni olen huomannut, että kävelyn suhteen oma jaksaminen on parempaa kuin oletin. Tämän kuntoutusjakson jälkeen uskallan tehdä muutamia asioita vähän enemmän, Kyösti Isosaari toteaa lopuksi.

Teksti ja kuvat: Sari Eskelinen

Lue lisää moniammatillisesta yksilökuntoutuksesta täältä.

Kerro kaverille