Kerro kaverille

Julkaistu 1.10.2019 kategoriassa Asiakaskokemuksia Uutiset

Miten moniammatillinen yksilökuntoutusjakso vaikuttaa kuntoutujan elämään kuntoutuksen jälkeen? Siirtyvätkö  jaksolta saadut vinkit, tuki ja tieto kuntoutujan omaan arkeen?

Vantaalainen Marko Toikkanen, 40, on Verve Lahdessa moniammatillisella yksilökuntoutujaksolla toista kertaa. Hänellä on CP-vamma, joka näkyy erityisesti jalkojen jäykkyytenä ja spastisuutena. Ensimmäinen kuntoutusjakso oli v. 2013.

- Kuntoutusjakso oli niin positiivinen kokemus, että halusin nytkin tulla tänne. Jakso vaikutti konkreettisesti omaan elämääni, hän kertoo.

Kuntoutusjakson myötä opiskelemaan

Ennen vuoden 2013 kuntoutusjaksoa Marko Toikkasen itseluottamus oli aika heikko ja hän oli kokenut ajelehtivansa elämässään. Kuntoutusjakso avasi uudenlaisen näkökulman omaan tilanteeseen ja lisäsi itseluottamusta.

- Olin pitkään halunnut alkaa opiskelemaan journalismia, mutta en uskonut kykyjeni riittävän siihen. Kuntoutusjakson myötä aloin luottamaan omiin kykyihini, hän kertoo.

Jakson jälkeen hän haki kolme kertaa opiskelemaan ja sai opiskelupaikan viime vuonna. Hän on opiskellut nyt vuoden journalistiikkaa Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa.

Palvelutalosta omaan asuntoon

Marko Toikkanen ei osaa nimetä mitään yksittäistä seikkaa, mikä kuntoutusjaksolla rohkaisi parhaiten.  

- Siihen ei vaikuttanut mikään yksittäinen tekijä, vaan se koko jakso. Täällä tapaa niin monia eri alan asiantuntijoita, joiden kanssa ei muuten pääsisi juttelemaan. Saan siitä todella paljon ammennettua hyvää itselleni. Vaikka käyn avofysioterapiassa, niin täällä pääsee työskentelemään erilaisten fysioterapeuttien kanssa. Eri asiantuntijoiden kanssa keskustelusta saa uutta kuvaa itsestään ja omasta tilanteestaan. Ja löytää uusia ratkaisumalleja, joita ei ehkä ole aikaisemmin älynnyt edes ajatella, Marko Toikkanen kuvailee.

- Asuin siihen asti palveluasumisyksikössä, mutta sain sen jälkeen myös rohkeutta muuttaa asumaan omaan asuntoon. Tähän vaikutti juuri se itseluottamuksen kasvu. Tajusin, että loppujen lopuksi pärjään aika hyvin, hän kertoo.

- Pystyn toimimaan melko itsenäisesti, mutta esimerkiksi kenkien laittamiseen en ole keksinyt mitään apuvälinettä. CP-vamma vaikeuttaa liikkumista. Jonkun verran pystyn kävelemään rollaattorilla, mutta se on aika hidasta ja vaivalloista. Nykypäivänä pääasiassa istun pyörätuolissa.  Ulkona liikkumiseen minulla on käytössä sähköpyörätuoli, Marko Toikkanen sanoo.

Yksilökuntoutuksesta taas paljon hyödyllistä tukea 

Marko Toikkanen kertoo, että Verven kuntoutusjaksolta lähtee kotiin viemisiksi taas runsaasti uusia vinkkejä ja taitoja. Hänestä on hyvä, että kuntoutusjaksolla voi intensiivisesti keskittyä omaan kuntoutukseen ja kuntoutuspäivien sisältö on erittäin monipuolista. 

- Tykkään siitä todella paljon, että voin nyt jutella psykologin kanssa ja mennä seuraavaksi allasterapiaan, mitkä ovat tavallaan kaksi ihan eri puolta tästä kuntoutuksesta. On hyvä, että on aikaa jotenkin reflektoida mitä on tapahtunut, kun tekee välillä jotain muuta. Täällä on koko ajan tekemistä eikä missään vaiheessa pääse tylsistymään, hän kertoo.

Marko Toikkasella on nyt opintoja jäljellä kolme vuotta. Ensimmäinen opiskeluvuosi on sujunut hyvin. Hän on miettinyt luonnollisesti myös opintojen jälkeistä tilannetta.

- Olen aika realistinen, sillä vammaisten työllistyminen on aika vaikeaa. Kuitenkin toivon, että journalismi poikisi jotain tulevaisuudessa: että saisin sitä kautta edelleen mielekästä sisältöä elämään ja toisaalta vähän lisätuloja. Tuntuu, että vihdoinkin olen löytänyt sellaisen oikean oman alani, Marko Toikkanen sanoo.

Teksti ja kuvat: Sari Eskelinen

Lue lisää moniammatillisesta yksilökuntoutuksesta täältä.

Kerro kaverille