Kerro kaverille

Julkaistu 9.12.2019 kategoriassa Artikkelit Asiakaskokemuksia Uutiset

Aivoverenkiertohäiriö (AVH) voi heikentää toimintakykyä ja edellytyksiä selviytyä arjesta.  Sairastuneet hyötyvät moniammatillisesta kuntoutuksesta. Kommunikaatiokurssilta saa tukea aivoinfarktin ja aivoverenvuodon aiheuttamiin kielellisiin vaikeuksiin.

Vuosittain aivoinfarktiin ja aivoverenvuotoon sairastuu Suomessa noin 14 000 henkilöä. Aivoverenkiertohäiriön jälkeen voi esiintyä vaikeuksia liikkumisessa, syömisessä, puhumisessa ja ajatustoiminnoissa.

Aivoverenkiertohäiriön seurauksena syntyneestä kielellisestä häiriöstä käytetään yleisesti nimitystä afasia. Siinä puheen tuottaminen, puheen ymmärtäminen, lukeminen, laskeminen ja kirjoittaminen saattavat vaikeutua.

AVH-kommunikaatiokurssi tukee vuorovaikutusta

Aivoverenkiertohäiriön sairastaneille suunnatulla kommunikaatiokurssilla opetellaan puhetta tukevia kommunikointimenetelmiä. Kurssille voi osallistua, kun sairastumisesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta.

- Aivoverenkiertohäiriö voi aiheuttaa vaikeuksia puheen tuottamiseen ja puheen ymmärtämiseen. Vaikeudet voivat olla eri tasoisia riippuen siitä, kuinka iso vaurio on. Kommunikaatiokuntoutuksessa pyritään palauttamaan kielellisiä taitoja mahdollisimman pitkälle, puheterapeutti Eija Yliviikari kertoo.

Kommunikaatiokurssilla on mukana kuntoutujan omainen, yleensä puoliso.

- Afasia tuottaa pariskunnille arjessa vaikeuksia, koska ei tulla ymmärretyksi puolin eikä toisin. Kuntoutuja kokee helposti turhautumista, jos ei löydä sanoja eikä saa kerrottua mitä tarkoittaa. Puolisolle on taas  hämmentävää, kun kuntoutujan mielipiteet eivät tule esille eikä voi tietää, mitä kumppani ajattelee tai haluaa, Eija Yliviikari sanoo.

Välineitä ja tietoa arjen tueksi

Kirsi Rinne-Ruokola ja hänen miehensä Pertti Ruokola ovat tulleet Suonenjoelta Lahden Verveen kommunikaatiokurssille. Kirsi Rinne-Ruokola sai v. 2010 aivoverenvuodon, josta seurasi oikean puolen halvautuminen ja puhekyvyn menettäminen. Hänen kävelykykynsä palautui melko nopeasti kuntoutuksen avulla, mutta oikea käsi on edelleen toimintakyvytön ja puhekyky on rajoittunut.

Kommunikaatiokurssi koostuu kolmesta kurssijaksosta, joiden välissä pariskunnat tekevät kotona kurssilta saamiaan välitehtäviä. Kirsi Rinne-Ruokola ja Pertti Ruokola ovat nyt kurssin toisella kuntoutusjaksolla, jolla he ovat keskittyneet keskinäiseen kommunikaatioon.

 - Kurssin tavoitteena on, että pariskunta yhdessä löytää keinoja keskustella ja ymmärtää toisiaan, vaikka toiselle on tullut afasia aivotapahtuman seurauksena, Eija Yliviikari kertoo.

- Kun aikansa selvitetään, niin päästään aina eteenpäin. Joskus tulee kuitenkin eteen asioita, joita ei pysty selvittämään toiselle. Täältä olemme saaneet apua ja vinkkejä siihen, miten voisimme toimia arjessamme paremmin ja mikä tukisi Kirsin kuntoutumista, Pertti Ruokola sanoo.

- Puheterapia on ollut tässä oleellisessa roolissa. Kommunikaatioapuvälineen ja harjoitusohjelmien saaminen arjen tueksi ovat olleet nyt tärkeimpänä tavoitteena, hän jatkaa. 

Puheterapian lisäksi kurssilla on vertaistukiryhmiä sekä kuntoutujille että omaisille sekä fysioterapiaa, toimintaterapiaa ja sairaanhoitajan tapaamisia. Lisäksi he saavat sosiaalityöntekijän palveluita.

- Tiedon saaminen eri etuuksista ja meille kuuluvista oikeuksista on ollut todella hyödyllistä.  Tärkeää on myös saamamme vertaistuki. Täällä on kehittynyt sosiaalisia kontakteja muiden vastaavassa tilanteessa olevien kanssa. Sovimme juuri yhden pariskunnan kanssa kyläilystä puolin ja toisin, Kirsi Rinne-Ruokola ja Pertti Ruokola kertovat.

Kuvassa vasemmalta alkaen: Puheterapeutti Eija Yliviikari, Kirsi Rinne-Ruokola ja Pertti Ruokola.

Teksti: Sari Eskelinen Kuva: Tomi Glad

Lisätietoa Verven AVH:n sairastaneille suunnatuista kuntoutuskursseista löydät täältä.

Kerro kaverille