Kerro kaverille

Julkaistu 27.10.2020 kategoriassa Artikkelit Asiakaskokemuksia Uutiset

Huhtikuussa 2018 Marja Peltola liukastui kotona ollessaan ja kaatui ranteen päälle. Ranne pirstaloitui ja hoitojen jälkeen lääkäri totesi vasemman käden pysyvästi vajaatoimiseksi. Lääkärin antama tuomio tuntui pysäyttävän koko maailman - aikaisempaa siivoojan/kodinhoitajan työtä ei Marja voinut enää tehdä. Työterveyslääkäri oli Marjalle kuitenkin vinkannut mahdollisuudesta hakea ammatillista kuntoutusta.

Alkuun Marja laittoi hakemusta työeläkeyhtiöön, mutta täältä tuli hylkäävä päätös. Tapaturma oli nimittäin sattunut vapaa-ajalla. Kesäkuussa Marja laittoi netin kautta hakemusta Kelaan, ja täältä tuli hyväksyvä päätös. Marja valitsi Verven kuntoutuskumppaniksi, osittain Kelan vinkkauksesta ja osittain sen vuoksi, että Verve Helsingin sijainti oli Marjalle hyvä.  Ammatillinen kuntoutusselvitys eli Akse starttasi syksyllä.

Verven moniammatillinen tiimi auttoi pelkojen ja kyynelten läpi kohti uutta

Marja ei ollut ennen kuntoutuksen alkua kuullut lainkaan Vervestä, joten ennakkokäsityksiä tai odotuksia ei tulevasta ollut. Yllätys olikin suuri, kun Marja huomasi pian miten moniammatillinen tiimi hänellä oli apuna. 

-    Syksy 2018 oli minulle todella vaikea ja raskas. Pelkäsin, että kuka ottaa töihin 55-vuotiaan käsivaivaisen. Kuntoutuksen alussa tunsin, että minulla on seinä vastassa, sillä en tiennyt mitä voisin tai haluaisin tehdä. Olin epävarma siitä, haluanko lähteä hoiva-alalle. Siivoustyötä en kuitenkaan voinut tehdä rannevamman vuoksi. Aika tuntui raskaalta myös siksi, että olen aina tehnyt paljon töitä, ja nyt ei töitä ollut. Vervessä sain olla oma itseni ja heittäytyä kipujeni ja pelkojeni kanssa toisten käsiin, kertoo Marja Peltola.

Luottamuksen jälkeen, oli helppo käsitellä pelot ja lähteä miettimään askel askeleelta seuraavia etappeja. 

-    Verven moniammatillinen tiimi auttoi Marjaa hahmottamaan kuvaa tulevasta mahdollisesta työurasta ja niistä askelista, joiden avulla päästä takaisin työelämään. Moniammatillisen tiimin rikkaus on siinä, että kuntoutuja saa tarkastella tilannettaan monesta eri näkökulmasta. Rikkautta on myös tiimin ratkaisukeskeinen toimintatapa, toteaa Marjan omaohjaajana toiminut ammatillinen kuntoutusohjaaja Liisa Alava

Ammatillisessa kuntoutusselvityksessä oli jo puhuttu, että työkokeilu voisi sopia Marjalle. Aktiivisena ja omatoimisena henkilönä, Marja ottikin tämän asiakseen ja mietti, että nythän voisi olla hyvä hetki kokeilla koulunkäyntiavustajan tehtäviä.

-    Soittelin aktiivisesti koulunkäyntiavustajien tehtävien perään, ja pääsinkin työkokeiluun joulukuussa 2018. Olin joskus haaveillut koulunkäyntiavustajan työstä, joten oli hienoa päästä tätä nyt kokeilemaan. Kolmen kuukauden jälkeen huomasin kuitenkin, että tämä ei ole se työ, mitä voin tehdä eläkeikääni asti, kertoo Marja.

Työllistämistä edistävä ammatillinen kuntoutus (Teak) viitoitti polun uuteen työhön

Pienen takapakin jälkeen, lähtivät Liisa ja Marja yhdessä pohtimaan, millaista työtä Marjan olisi mahdollista tehdä, ja mistä löytyisi sopiva työkokeilupaikka.  

-    Näin, että Marjan vahvuudet olivat selkeästi ihmisläheisessä työssä ja tämä yhdistettynä jäljellä olevaan työkykyyn, tuntui hoiva-ala kokeilun arvoiselta, toteaa Liisa.

Niinpä Marja antoi aiemmin epävarmalta tuntuvalle hoiva-alan työlle vihreää valoa ja soitti Liisan vinkistä Helsingin kaupungin palvelutaloon. Hoiva-avustajan työkokeilu alkoi helmikuun lopussa 2019. 

-    Huomasin melko pian, että hoiva-avustajan työ oli Marjan terveydentilaan sopiva ja, että kiinnostus alaa kohtaan oli herännyt. Keskustelimme Amiedun työvoimapoliittisesta koulutuksesta, jossa oli alkamassa kuusi kuukautta kestävä hoiva-avustajan koulutus, sanoo Liisa.

Aikaisemmat huonot koulukokemukset ja lukihäiriö saivat Marjan pohtimaan, että vaikka kiinnostusta oli, miten suoriutua kirjoitustehtävistä ja ylipäätään opiskelusta vuosien tauon jälkeen. Uuden viehätys, uteliaisuus, rajojen venytys ja päättäväisyys saivat Marjan koulupaikkaa hakemaan. Päätöstä siivitti myös se, että tässä pystyi yhdistämään työskentelyn ja opiskelun. Kutsu haastatteluun tuli ja Marja tuli valituksi kouluun. Opiskelut alkoivat huhtikuussa 2019.

Onni oli, että Marja pystyi tekemään työharjoittelun jo tutuksi tulleessa Helsingin kaupungin palvelutalossa. Työharjoitteluun meni viikosta kolme päivää, kaksi päivää kului teoriapäiviin ja muina päivinä Marja työsti kirjallisia tehtäviä.  

-    Tämä koulutus oli minulle hyvä vaihtoehto, koska tässä yhdistyi käytännöntyö ja teoria. Näin, että tämä koulutus vie minua kohti tavoitettani. Lähihoitajan koulutus olisi ollut minulle liian vaativa. Opiskelun alussa pohdin myös realistiset koulutavoitteeni sen mukaan, että en piiskaa itseäni liikaa, ja että minulla on mahdollisuus onnistua ja saavuttaa tavoitteeni, tuumaa Marja.

Lokakuun lopussa 2019 vietettiin Marjan valmistujaisia juhlallisin menoin.

-    Olin niin onnellinen, kun sain Amiedussa ruusun ja todistuksen käteeni! Ja vieläkin, kun muistelen sitä työtä minkä sain tehtyä, ja vielä kiitettävin arvosanoin, tunnen suurta iloa ja onnistumista. Ja yksi opettajan kommentti saa vieläkin ihmetyksiin, kun hän kehui kielenkäyttöäni vaativassa näyttösuunnitelmatyössä,  siis minun, jolla on lukihäiriö, tuumaa Marja ihmetellen. 

Aktiivinen työnhaku ja tuore koulutus auttoivat saamaan uuden työn

Marraskuussa alkanut aktiivinen työnhaku tuotti tulosta ja pian Marjalla olikin mahdollisuus päästä kaksivuorotyöhön. Työnsisältö kuitenkin mietitytti. Samaan aikaan Helsingin kaupunki haki omaishoidon kotiavustajaa, jossa yhtenä vaatimuksena oli hoiva-avustajan koulutus.

-    Tämä työ herätti todella kiinnostukseni. Työ olisi sellaista, mistä tiesin selviytyväni ja tämä olisi päivätyötä. Olin niin luottavainen ja halusin tämän työn niin kovasti, että uskaltauduin hyppäämään tyhjän päälle enkä ottanut vastaan kaksivuorotyötä. Olin todella aktiivinen työnhakija, ja pääsinkin haastatteluun. Yksi ehkä elämäni jännittävimmistä ajoista päättyi joulukuun alussa, kun sain tiedon, että minut on valittu Helsingin kaupungille uudeksi omaishoidon kotiavustajaksi. Aloitin vakituisen työn 9.12.2019, kertoo Marja iloisena. 

Kun omaishoitaja tarvitsee aikaa omien asioiden hoitoon tai esim. harrastuksiin ja virkistäytymiseen, tulee omaishoidon kotiavustaja sovitusti omaishoitoperheeseen. Ensimmäisellä kotikäynnillä sovitaan, milloin kotiavustajaa tarvitaan ja millaisia asioita omaishoidettavan kanssa tehdään. Marjan työ onkin itsenäistä ja työaika käytetään 100 prosenttisesti omaishoidettavan kanssa olemiseen.

-    Riippuen omaishoidettavan toimintakyvystä voimme käydä yhdessä kävelyllä, laulaa, jutella, kuunnella musiikkia tai voin lukea omaishoidettavalle. Tärkeintä on luottamus, turvallisuus ja aito läsnäolo. Koen, että olen nyt työssä, jossa todella viihdyn. Työtehtävät ovat terveydentilalleni sopivat, arvostan ikääntyviä ihmisiä ja heidän tarinoitaan on mukava kuunnella, tiivistää Marja työtään. 

-    Koska Teak-palvelussa on 6 kuukauden seurantajakso, oli minulla mahdollisuus kulkea Marjan rinnalla tätä yhteistä matkaa aina kuntoutuksen alusta työllistymiseen asti. Tämä on juuri se työni suola, kun pystyn antamaan kuntoutujalle hänen tarvitsemansa eväät kohti päämääriä, iloitsee Liisa. 

Ammatillisen kuntoutuksen ja alla olevin eväin Marja saavutti uuden työn:

  • Luottavaisuus toisia kohtaan.
  • Uskallus kohdata omat pelot ja kivut.
  • Päättäväisyys ja halu tehdä töitä. 
  • Oikeanlainen työryhmä motivoi ja tukee, mutta itse on askeleet otettava.
  • Itsensä haastaminen, rajojen venytys, uteliaisuus ja uskallus hypätä uuteen.
  • Armollisuus ja itselle sopivat tavoitteet.
  • Matkanvarrella koetut onnistumiset.
     

Kerro kaverille