Kerro kaverille

Julkaistu 17.05.2021 kategoriassa Asiakaskokemuksia Uutiset

Toni Santala aloitti työllistymistä edistävän ammatillisen kuntoutuksen (TEAK) omasta toiveestaan syöpään sairastumisen ja pitkän sairasloman jälkeen. Nuoruuden toiveammatit olivat baarimikko ja liikunnanopettaja. Baarimikkouran jälkeen oli aika siirtyä liikunta-alalle. 

Toni Santala aloitti jo nuorena työskentelyn ravintola-alalla työskennellen Joensuussa grillillä ja pizzeriassa. Jossain vaiheessa elämä vei Tonin Helsinkiin, jossa työympäristö vaihtui baareiksi ja yökerhoiksi, ja työtehtävät vaihtelivat baarimestarin töistä vuoromestarin töihin. 

-    Nuorena sitä jaksoi ravintola-alan rytmiä, mutta vuonna 2014 huomasin olevani koko ajan tosi väsynyt. Olen aina liikkunut paljon, ja ollut muutenkin aktiivinen, joten päätin käydä väsymyksen vuoksi lääkärillä. Lääkäri totesi väsymyksen johtuvan masennuksesta. Tieto yllätti minut täysin, muistelee Toni Santala.

Väsymys hallitsi Tonin elämää niin paljon, että työnteosta ei enää tullut mitään. Toni joutui lopettamaan työnteon vuonna 2014, ja oli seuraavat reilu neljä vuotta työttömänä, kun jaksamista ei työskentelyyn riittänyt. 

Tieto väsymyksen syystä pysäytti 

Keväällä 2018 tuli helpottava, vaikkakin pysäyttävä tieto. SM-tason urheilijataustasta huolimatta Tonin maksasta löytyi harvinainen ja pahalaatuinen syöpä, joka oli päässyt kasvamaan suureksi. Vihdoin syy väsymykseen selvisi.

-    Syöpäkasvain oli niin suuri, että leikkausta ei voitu heti tehdä. Kesällä aloitettiin sytostaattihoito syöpäkasvaimen pienentämiseksi. Onneksi hoito auttoi, ja kasvain saatiin pienenemään ja pääsin leikkaukseen syksyllä 2018. Leikkauksessa poistettiin 60 %:ia maksastani, sanoo Toni Santala.

Operaatio oli iso ja leikkaus sekä sytostaattihoidot vaativat säännöllistä matkustamista Turusta, jossa Toni tuolloin asui, Helsinkiin. Leikkauksen jälkeen Toni koki olevansa tilanteessa melko yksin. Leikkauksen jälkeen annettiin ohjeita siihen, miten sängystä pitää oikeaoppisesti nousta, mutta yllättäen muuta tietoa ei annettu. Mieli ja keho kävivät suurta myllerrystä, ja termi ”mökkihöperö” kuvasi Tonin mukaan vain lievästi hänen tilannettaan. 

-    Kai sitä voi masennukseksikin sanoa, sillä koin, että mieli meni ikään kuin simpukankuoreen, ja ihmisten pariin meneminen ei ollut millään lailla helppoa, muistelee Toni Santala leikkauksen jälkeistä aikaa ja jatkaa. 

-    En ole luovuttajatyyppi ja ajattelin, että jos olen selvinnyt syövästä, selviän mistä vain. Lisäksi järki sanoi, että onhan tähän tilanteeseen oltava apua tarjolla. Vuoden 2019 alusta muutin Turusta takaisin Joensuuhun siskon luokse ja aloitin itsenäisesti kuntouttamaan itseäni. Kävin mm. kuntosalilla ja samalla etsin Googlesta tietoa, mitä ulkopuolista apua minun olisi mahdollista saada. 

Itsenäinen kuntoutuminen tuotti tulosta ja Tonin jaksaminen oli parantunut, myöskään ihmisten pariin palaaminen ei ollut enää ihan mahdoton ajatus. Googlettamisen ja muun taustatyön kautta esiin nousi työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus eli TEAK.

Työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus (TEAK) toi odotettua mielenrauhaa ja suunnitelmallisuutta

Tarvittavien lääkärin paperien ja Kelan päätöksen jälkeen pääsi Teak-kuntoutus alkamaan syksyllä 2019.

-    Tonin oma motivaatio kuntoutumiseen ja työskentelyyn liikunta-alalla tukivat ammatillista kuntoutusta. Toni teki itse paljon kuntoutumisen ja asioiden selvittämisen eteen ja yhdessä mietimme eri vaihtoehtoja sekä sovimme keskinäisestä työnjaosta. PT-opinnoista ei puuttunut enää paljoa, joten niiden suorittaminen loppuun TEAKin rinnalla oli luonteva tavoite. Tämä tavoite tukisi myös jatkoa TEAKin jälkeen, kertoo Miia Solaranta Verve Joensuusta. 

TEAKin tuoma mielenrauha auttoi keskittymään opintoihin.

-    Olin aloittanut PT-opinnot jo ennen syövän löytymistä, mutta voimavarat eivät riittäneet opintojen edistämiseen. Vieläkin jaksan ihmetellä, miten huonoon kuntoon ihminen voi mennä, kun ei jaksa syödä, saati sitten muuten pitää itsestään huolta. TEAK-kuntoutuksen myötä sain mielenrauhaa ja positiivista mieltä, joten jaksoin keskittyä opintoihin, kertoo Toni Santala. 

PT-opinnot etenivät TEAK-kuntoutuksessa loppuun ja Toni Santala valmistui Personal Traineriksi helmikuussa 2020. Työkokeilupaikan etsintä alkoi Pohjois-Karjalan Liikunnasta. Täältä oli työkokeilupaikan etsintä helpointa aloittaa, koska Toni oli pelannut koko ikänsä jalkapalloa, ja liikunta-ala veti muutenkin vahvasti puoleensa. Kävi ilmi, että paikallinen jalkapalloseura Lehmon pallo etsi apuvalmentajaa ja edustusjoukkue kaipasi huoltajaa. Tämän pestin onnistui Toni nappaamaan ja työkokeilu pääsi alkamaan.

TEAKin työkokeilussa sain tehdä sitä mistä tykkään!

-    Tuntui kyllä ihan huipulta, että TEAKin työkokeilussa sain tehdä sitä mistä tykkään ja liikkua. Tosin työkokeilun alkaessa hieman jännitin, että miten pystyn ihmisiä kohtaamaan, mutta pelko osoittautui turhaksi. Uskon, että seuran mahtava me-henki auttoi kovasti, toteaa Toni Santala.

Toni toimi alkuun apuvalmentajana kaikille ikäryhmille, mutta pikkuhiljaa vastuuta alkoi tulla lisää ja työnkuvaan tuli mukaan myös fysiikkatreenien vetäminen edustusjoukkueelle. Veri alkoi vetämään myös enenemissä määrin kentälle, joten työkokeilun rinnalla Toni treenasi itsensä pelikuntoon. Toni ennätti pelata 4 hyvää peliä, mutta sitten meni akillesjänne. Ennen tätä Toni oli maininnut valmennuspäällikölle kiinnostuksestaan kouluttautua lisää. Valmennuspäällikkö tiesi kertoa, että Itä-Suomen liikuntaopiston kautta on mahdollista suorittaa oppisopimuksella liikunnan ja valmennuksen ammattitutkinto.  

-    Täytyy kyllä sanoa, että Verven kuntoutus oli loistava juttu! Ennen ja jälkeen kuvista näkisi varmaan ison eron. Matkalla kokemani onnistumiset ovat ruokkineet ja sitä kautta olen saanut asioita paljon eteenpäin. Reilun vuoden aikana olen saanut kuntoutusta, ajokortin, oman asunnon, työpaikan, PT-opinnot valmiiksi ja nyt olen suorittamassa liikunnan ja valmennuksen ammattitutkintoa. Näiden lisäksi itseluottamukseni on kasvanut, iloitsee Toni Santala.  

-    Toni sai kannustusta ja palautetta työkokeilupaikastaan urheiluseurasta, ja jokaisella työpaikkakäynnillä mietittiin jo jatkosuunnitelmaa – mitä TEAKin jälkeen.  On hienoa huomata, miten Toni on päässyt liikunta-alalla hyödyntämään omia vahvuuksiaan, varmuus toimia valmentajana on kehittynyt koko ajan ja kipinä liikunta-alan lisäopinnoista kasvoi, johtaenkin oppisopimusopiskeluun, toteaa Miia Solaranta. 

Onnistumiset ja itseluottamus ovat tuoneet myös määrätietoista suunnitelmallisuutta Tonin elämään. Liikunnan ja valmennuksen ammattitutkinnon jälkeen haaveissa siintää Vierumäen AMK-pohjainen liikunnanohjaajan tutkinto. Näyttää siltä, että Toni on saamassa rakkaasta harrastuksestaan itselleen ammatin.   
 

Kerro kaverille