Kerro kaverille

Julkaistu 16.03.2022 kategoriassa Asiakaskokemuksia Uutiset

Jessica Mäkelä hakeutui Verven Nuotti-valmennukseen, koska halusi saada sisältöä elämäänsä ja suunnan elämälleen. Nuotti-valmentajan ohjaamana sekä omalla motivaatiolla ja eteenpäin menemisen halulla suunta löytyi. Parhaillaan Mäkelä kouluttautuu ammattiin, jossa pääsee auttamaan muita.  

Peruskoulun jälkeen Jessica Mäkelä lähti opiskelemaan lähihoitajaksi. Opintoja kertyi 2 vuodelta, jonka jälkeen voimavarat loppuivat ja koulu jäi kesken. Peruskoulun aikaiset koulukiusaamiset olivat jättäneet ikuiset arvet. Masennus ja sosiaalisten tilanteiden pelot tekivät opiskelun tuolloin mahdottomaksi. 
    
Ensimmäisen kerran Mäkelä tuli Verve Seinäjoen Nuotti-valmennukseen loppuvuodesta 2020 TE-palveluiden ohjaamana, mutta sen hetkisestä elämäntilanteesta johtuen Nuotti-valmennus kesti vain 3 kuukautta. Enempään ei voimavarat riittäneet, mutta Nuotti-valmennuksen idea jäi mieleen. Valmennuksesta saa tukea elämäntilanteeseen ja tulevaisuuden toiveiden selkiyttämiseen, sekä ohjausta alustavan opiskelu- tai työelämäsuunnitelman tekemiseen. Kelan kustantamaan palveluun on helppo hakeutua, soitto Kelaan riittää. 

Asiakkaan ja valmentajan välinen yhteys sekä oikea aikainen aloitus ovat Nuotti-valmennuksessa merkittävässä roolissa


Mäkelä aloitti toisen kerran Nuotti-valmennuksen Verve Seinäjoella kesällä 2021, koska halusi saada sisältöä elämäänsä ja valmennuksen kautta suunnan johonkin näkyvään. Tällä kertaa valmennus eteni loppuun asti valmennuksen päätyttyä joulukuussa, vaikka alku vähän mietityttikin.

-    Ensimmäisessä Nuotti-valmennuksessa olin saanut luotua yhteyden valmentajaani, mutta nyt valmentaja vaihtui. Alkuun kyllä mietin, että mitenköhän tässä nyt käy, ja uskallanko luottaa toiseen valmentajaan. Kaikki huoli väistyi ensimmäisen tapaamisen jälkeen. Meillä synkkasi valmentajan kanssa heti, ja minusta tuntui siltä, että Essi-Maria kuunteli minua aidosti ja näki potentiaalini, muistelee Mäkelä Nuotti-valmennuksen aloitusta. 

-    Itse näen Jessican kohdalla, että asioiden etenemiseen vaikutti oleellisesti se, että hän ohjautui palveluun juuri oikeaan aikaan. Jessicalla oli motivaatiota päästä elämässään eteenpäin ja hänellä oli kykyä miettiä monipuolisesti omaa elämäntilannettaan sekä sitä, mikä hänen suuntansa elämässä mahdollisesti voisi olla, toteaa Verve Seinäjoen Nuotti-valmentaja Essi-Maria Palmuaro.

Nuotti-valmennuksen kesto on lyhyt, vain 5 kk. Palveluun tuloa madaltaa myös se, että oman valmentajan kanssa sovitaan aina paikat, joissa tavataan. Tapaamiset voivat olla myös etänä. Mäkelä ja Palmuaro tapasivat aina kasvokkain mm. kahvin merkeissä, Mäkelän kotona, keilahallissa ja kerran pururadallakin, jossa myös Mäkelän kissatkin saivat olla mukana. 
 

Nuotti-valmennus viitoittaa polun kohti tavoitetta


Valmennuksen alettua Mäkelällä oli suunta hukassa, eikä tietoa siitä, mitä elämällä tehdä. Itsetuntokin oli melko alhaalla. Tarve avulle siis oli.

-    Valmennuksen alkaessa Jessican tavoitteena oli, että hän saisi pohdittua omaa ammatillista suuntaansa eteenpäin haastavien vuosien jälkeen. Aluksi keskityimme Jessican voimavarojen ja sen hetkisen elämäntilanteen arviointiin, minkä jälkeen lähdimme tekemään ammatillista suunnitelmaa. Itse pidän tärkeänä sitä, että asiakkaan kohdalla kartoitetaan hänen vahvuuksiaan ja mielenkiinnonkohteitaan monipuolisesti varsinkin silloin, kun asiakkaalla ei ole itsellään ajatusta siitä, mitä hän haluaisi lähteä opiskelemaan. Asiakkaan kuunteleminen ja hänen voimavarojensa rajallisuuden ymmärtäminen ovat myös keskiössä ammatillista suuntaa mietittäessä, toteaa Palmuaro.

Arvioinnin ja ohjauskeskusteluiden pohjalta Palmuaro päätyi ehdottamaan Mäkelälle nuoriso- ja yhteisöohjaajan koulutukseen tutustumista. 

-    Itse en tätä alaa olisi millään hokannut. Koska tykkään siivota kotona, mietin että olisiko tästä ammatiksikin, mutta ei se missään vaiheessa lempiammatilta tuntunut. Myös kokemusasiantuntijan koulutus kiinnosti, mutta tällöin ei siihen ollut hakua. Essi-Marian ehdotus alkoikin kiinnostamaan, koska olen aina halunnut auttaa toisia ja tässä ammatissa sitä pääsisin tekemään, kertoo Mäkelä.

Opiskelusuunnitelman selkeytyessä tapahtui valmennuksessa käytyjen keskustelujen johdosta myös jotain muuta merkittävää.

-    Kiusattuna ei koe olevansa juuri minkään arvoinen, mutta tämän valmennuksen aikana Essi-Maria sai itsetuntoni hyväksi, jopa kokonaan takaisin, toteaa Mäkelä kiitollisena. 
 

Nuotti-valmennus tuki opiskelujen aloittamista


Tapaamissa Mäkelä ja Palmuaro kävivät läpi nuoriso – ja yhteisöohjaajan koulutuksen sisältöä ja sitä, minkälaisiin töihin koulutuksella voi päästä ja mitkä ovat jatko-opiskelumahdollisuudet. Yhdessä käytiin myös tutustumassa paikan päällä opintoihin Lapuan Stepissä. 

-    Kun Essi-Maria kertoi, että haku kouluun alkaa 2 kuukauden päästä, koin alkuun, että en ole vielä valmis aloittamaan opintoja. Olin ollut 2 vuotta kotona masennuksen takia, joten pelkäsin, että en jaksa vielä aloittaa opiskelua. Hetken asiaa tuumattuani päätin kuitenkin hakea. Teimme hakemuksen yhdessä Essi-Marian kanssa ja haastattelussakin Essi-Maria oli tukenani, muistelee Mäkelä. 

Muutama päivä haastattelusta ennätti kulua, kun Mäkelä sai tiedon, että hänet on hyväksytty kouluun.  Mäkelä aloitti monimuoto-opiskelut lokakuussa 2021. Opiskelut koostuvat lähi- ja etäpäivistä, jotka ovat olleet Mäkelälle mieluisia. Opinnot ovat lähteetkin hyvin käyntiin.

-    Alkuun jännitti mennä kouluun, mutta oli helpotus huomata, miten hyvä koulu tämä on, täällä ei kiusata ketään eikä ketään jätetä yksin. Etäpäivinä pitää itse huolehtia opintojen edistymisestä, mutta tämäkin on sujunut yllättävän hyvin. Olen oikeastaan itsekin ihmetellyt, miten hyvin olen jaksanut. Yleensä masennus pahenee aina syksyisin, mutta mennyt syksy meni yllättävän hyvin. Tähän vaikutti varmasti se, kun koulussa istuessani ajattelin, kuinka olen saamassa itselleni koulutusta ja ammattia sen sijaan, että makaisin sängyssä, iloitsee Mäkelä. 

-    Jessica sai heti opintojen alusta lähtien onnistumisen kokemuksia ja ajatus oman alan löytymisestä vahvistui. Valmentajan näkökulmasta katsottuna itselle mieluisan alan löytyminen, missä saa hyödyntää omia vahvuuksiaan, on toiminut hyvin kuntouttavana asiana Jessican elämässä, toteaa Palmuaro.

Opiskelujen tulevaisuus näyttää valoisalta. Aihe kiinnostaa, joten opinnot ovat edenneet rivakasti. Ja, kun 2 vuoden lähihoitajan opiskeluista pystyi osan lukemaan meneillään olevien opintojen hyväksi, valmistuu Mäkelä nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi toukokuussa 2023.

-    Kun on saanut itse kokea vaikka mitä, haluan itse olla tulevaisuudessa vahva ja hyvä tuki nuorille. Uskon, että pystyn omasta tilanteestani ammentamaan tulevassa työssä paljon. Nähtäväksi jää pääsenkö tulevaisuudessa opiskelemaan myös kokemusasiantuntijaksi, raottaa Mäkelä tulevaisuuttaan.  
 

Mäkelän ja Palmuaron vinkit kaikille Nuotti-valmennusta harkitseville
 

  • Aloita silloin, kun sinulla on motivaatiota päästä elämässäsi eteenpäin ja olet valmis puhumaan tulevaisuudesta. 
  • Uskalla aloittaa, sillä et menetä tässä mitään. Valmennus ei pakota sinua mihinkään – sen voi myös keskeyttää, jos voimavarat eivät riitä.
  • Nuotti-valmentaja ohjaa sinua oikeaan suuntaan, mutta oma motivaatio on eteenpäin pääsemisessä avainasemassa. 

Lue Nuotti-valmennuksesta lisää >

Kerro kaverille