Kerro kaverille

Julkaistu 16.10.2019 kategoriassa Artikkelit Uutiset

Millaista on kuntoutuslääkärin työ? Helsingin Vervessä kuntoutuslääkärinä työskentelevä Linnea Selenius kertoo työstään ja siihen liittyvistä ajatuksistaan.

Työterveyshuollon erikoislääkäri Linnea Selenius on ollut vuoden verran kuntoutuslääkärinä Vervessä. Aiemmin hän on työskennellyt työterveyshuollossa lähes 20 vuotta.

- Aika ajoin olin alkanut miettiä, mitä muuta voisin vielä työurallani tehdä. Innostuin kuntoutuslääkärin tehtävästä Vervessä, koska kaipasin työtä, jossa voisin paneutua asiakkaan tilanteeseen entistäkin laaja-alaisemmin, Linnea Selenius muistelee.

Moniammatillinen tiimityö on rikkaus

Asiakkaat tulevat Verven kuntoutuslääkärille pääasiassa Kelan kautta. Kuntoutuslääkäri on Vervessä osa ammatillisen kuntoutusselvityksen tiimiä, jonka tavoitteena on löytää asiakkaille terveydellisesti sopiva suunnitelma kohti työelämää. Työryhmässä on lääkärin lisäksi psykologi, ammatillinen kuntoutusohjaaja ja sosiaalityöntekijä. Asiakkaalle on varattu kullekin asiantuntijalle yksilötapaamiset ja sen lisäksi tiimi pohtii yhdessä asiakkaan tilannetta, kuntoutuksen oikea-aikaisuutta ja sopivaa suunnitelmaa.

- Lääkärin työ on hyvin itsenäistä ja vähän yksinäistäkin. Moniammatillinen tiimityö tuo siihen rikkautta ja lisää ulottuvuuksia. Vaikka aiemmassakin työssäni oli asiakkuuksien mukaiset tiimit, niin yhteistyö ei ollut näin tiivistä. On tosi hyödyllistä, että voi kartoittaa asiakkaan tilannetta yhdessä eri asiantuntijoiden näkökulmasta. Tiimissä on niin paljon tietoa ja osaamista, että opin itse koko ajan valtavasti. Samalla tietysti myös asiakas hyötyy siitä, että saa monipuolista tukea ja ohjausta, Linnea Selenius kertoo.

- Tiimin lisäksi tukenani ovat Verven lääkärikollegat. Täällä Helsingissä meitä on kolme lääkäriä ja voin aina olla yhteydessä myös muihin lääkäreihimme. Lisäksi meillä on kaksi kertaa kuukaudessa koko Verven lääkärikokoukset, joissa on aina jokin ajankohtainen teema, Linnea Selenius sanoo.

Kuntoutuslääkärin työhön Helsingissä kuuluu ammatillisen kuntoutusselvityksen ohella myös TYP:n ja liikenne- ja tapaturmavakuuttajien kautta tulevat työ- ja toimintakykyarviot.

Suunta kohti työelämää löytyy useimmille   

Ammatillisen kuntoutusselvityksen alkujaksolla lääkärin tapaaminen kestää 1 - 1,5 tuntia. Siinä kartoitetaan kuntoutujan toimintakyky, terveydentila ja elintavat sekä selvitetään, ovatko sairaudet hyvässä hoidossa ja onko tarvittavat tutkimukset tehty.

- Vastaanotolla tehdään kliininen tutkimus. Usein kuntoutuslääkäri suosittelee erilaisia lisätutkimuksia julkiseen terveydenhuoltoon, mutta emme tee lähetteitä, Linnea Selenius kertoo.

- Koko ajan keskiössä on työkyky eli arvioidaan, mitä rajoituksia on työhön tai opiskeluun. Toiminta- ja työkyky riittää useimmilla ainakin osa-aikaiseen työhön. Moni on ollut niin pitkään pois työelämästä, että usko omiin kykyihin voi olla hukassa. Kuntoutuslääkäri saa omalta osaltaan olla mukana vaikuttamassa siihen, että asiakas löytää motivaation ja reitin takaisin työelämään, hän toteaa.

- Palkitsevaa kuntoutuslääkärin työssä on se, että tässä saa vietyä asioita eteenpäin ja näkee myös tapahtuvan muutoksen. Asiakkaan tilanteeseen ja asioiden selvittelyyn on aikaa paneutua kunnolla. Kaikkien asiantuntijoiden vastaanotoille on varattu riittävästi aikaa. Moni asiakas on tuonut esille, että kerrankin häntä kuunnellaan. Moni myös kokee, että täällä oikeasti välitetään. Ja niinhän me aidosti välitämmekin, Linnea Selenius sanoo.

- Työterveyshuollon työkokemuksestani on ollut kuntoutuslääkärin työssä paljon hyötyä. Kaikkein tärkeintä tässä on kuitenkin aito kiinnostus ihmistä kohtaan, Linnea Selenius kiteyttää.

 

Kerro kaverille

Ota yhteyttä