Kategoriat
Kerro kaverille
Julkaistu 9.10.2015 kategoriassa Blogi
Mikä ihmeen ammatillinen kuntoutusohjaaja?
Ammatillinen kuntoutusohjaaja on titteli, joka ei välttämättä ensituntumalla aukea kuulijalle. Mitä se sellainen tekee? Minäpä kerron. Olen Vervessä ammatillisena kuntoutusohjaajana, ollut pian kolmen vuoden ajan. Itse työskentelen pääasiassa työeläkelaitosten ja vakuutuslaitosten lähettämien asiakkaiden kanssa, ohjaan heitä löytämään reitin työelämään palaamiseksi. Työni on yksilöohjausta ja asiakkuudet kestävät muutamasta tapaamisesta aina muutamaan vuoteen saakka. Työni tavoite on helppo määritellä: löytää kuntoutuja-asiakkaalle soveltuva työnkuva tai ammatti. Se, miten tavoitteeseen päästään, ei aina olekaan niin helppoa.
Asiakkaita työssäni on kaksi. Työeläkelaitos tai vakuutuslaitos, joka ohjaa asiakkaan Verveen sekä ohjaukseen tuleva kuntoutuja-asiakas. Kuntoutujat ovat joutuneet jäämään työelämästä pois vian, sairauden tai vamman vuoksi tai on näkymä, että näin tulee ennen pitkää käymään. Ohjauksessa kartoitetaan kuntoutujan työhistoriaa, ammatillisia mielenkiinnon kohteita, osaamista ja vahvuuksia sekä oppimisvalmiuksia. Mietitään mistä ollaan tulossa ja mihin siitä olisi järkevää ja realistista jatkaa. Rinnalla kulkevat tietysti työkyvyn rajoitteet, jotka tulee ottaa suunnittelussa huomioon.
Asiakkuuden alussa aikaa saattaa mennä vanhan hyvästelyyn, ihmiset ovat usein hyvin sitoutuneita ja kiintyneitä ammattiinsa. Alkuvaiheessa ammatillista suunnittelua tehdään työpöytäni ääressä, jossa puntaroidaan erilaisia vaihtoehtoja ja suljetaan pois epäsopivia. Kumpikin, sekä minä että kuntoutuja, teemme ajatustyötä ja konkreettista selvittelyä omalla tahollamme, ja tapaamisilla lyödään ajatuksia yhteen. Joskus ne solahtavat hyvin yhteiseen uomaan ja toisinaan taas ovat melkein yhtä kaukana toisistaan kuin maapallon navat. Meidän kahden ajatusten lisäksi huomioon tulee ottaa työeläkelaitoksen tai vakuutusyhtiön kanta ja se, mitä he ovat valmiita tukemaan.
Työpäivien aikana olen paljon yhteydessä palvelun tilaajiin ja esittelen heille tehtyjä suunnitelmia. Lisäksi olen yhteydessä tarpeen mukaan kuntoutujan hoitavaan tahoon, muihin verkostoihin sekä oppilaitoksiin ja työnantajiin. Tehdyn suunnitelman toimivuutta testataan tarpeen mukaan työkokeiluissa, joissa saadaan uudenlasta tietoa ja arviota alan soveltuvuudesta.
Ajattelen, että työni on tukea uuden ammatillisen identiteetin rakentumista ja avata uudenlaisia näkymiä, tarjota tietoa. Työmarkkinoilla on tarjolla monenlaista, ja minun tehtäväni on kaivella yhdessä kuntoutujan kanssa sieltä mahdollisimman soveltuva ratkaisu juuri hänen tilanteeseensa. On aina huimaa, kun ratkaisu löytyy! Joskus se on aivan unelmaratkaisu ja toisinaan taas vähiten kehno monesta ei-niin-nappi-vaihtoehdosta, useimmiten jotain näiden kahden välistä.
Työssäni pääsen näkemään ja oppimaan työmarkkinoista jatkuvasti lisää. Hienoa on se, että pääsen käymään erilaisissa yrityksissä ja organisaatioissa, näen paljon työtä ja sen tekijöitä. Ohjauksessa parasta ovat yhdessä kuntoutujien kanssa tehdyt oivallukset ja syntyvät ratkaisut. Parhaimmillaan työni hedelmä on hyvin konkreettista: ihmiselle löytyy soveltuva työ, johon hän pääsee siirtymään. Aina näin ei tietenkään käy. Työni raskaimmat puolet liittyvät emotionaaliseen kuormaan. Kuntoutujien tilanteet ja niissä rinnalla kulkeminen ottavat joskus koville. Työssäni kuulen paljon sairastumisesta ja sairastamisesta, eivät liene kenenkään mielestä kevyimpiä keskustelunaiheita.
Opiskeluaikana toivoin löytäväni yhteiskunnallisesti merkittävän työn, jossa saan toimia ihmisten parissa. Sitä sain, mitä hain!
Kerro kaverille
Kirjoittaja
Saara Haapala on työeläkekuntoutuksen palveluvastaava ja ammatillinen kuntoutusohjaaja Vervessä.