Kerro kaverille

Julkaistu 07.11.2017 kategoriassa Blogi

Älä usko sokeasti LEAN:in ylivoimaan

Hahmota iso kuva ja sukella arkeen. Ryhdy sujuvoittamaan vasta sitten, kun olet määritellyt tavoiteltavan toimintakonseptin.

Erinomainen laadun parantamisen menetelmä lean on paljon käytetty kehittämisfilosofia, joka tekee nyt tuloaan muun muassa terveydenhuollon organisaatioihin. Tuloksena voi kuitenkin pahimmillaan olla entistä enemmän päällekkäistä työtä ja aiempaa pitempiä läpimenoaikoja, vaikka tavoite on aivan päinvastainen.

Epäonnistuneen lean-projektin taustalta löytyy usein vauhtisokeutta ja sinisilmäisyyttä sekä katseen rajoittamista liian kapealle alueelle. Toki ymmärrän kovien tehostamispaineiden stressaamaa osastonhoitajaa, joka kutsuu lean-asiantuntijan miettimään ratkaisua potilaiden alkuhaastatteluajan puolittamiseksi, mutta jos samalla ei kyseenalaisteta koko hoitoketjua, kallis konsulttipalkkio voi valua Kankkulan kaivoon.

"Lean-hypessä tuntuu unohtuvan se tosiasia, 
ettei työtä voida kehittää, 
ellei nykytilaan perehdytä kunnolla."

Varsinainen ongelma saattaa piillä jossain aiemmassa hoitoketjun linkissä, esimerkiksi hoidon suunnittelussa ja lähetteen käsittelyssä, ja jos sitä ei tunnisteta, ponnistelu alkuhaastattelun sujuvoittamiseksi on turhaa.

Tämän hetken lean-hypessä tuntuu unohtuvan se tosiasia, ettei työtä voida kehittää, ellei nykytilaan perehdytä kunnolla. Saatetaan esimerkiksi ryhtyä hiomaan vuosikymmenten varrella rutiineiksi muodostuneita yksittäisiä vaiheita kiinnittämättä huomiota lainkaan siihen, miten koko prosessi pitäisi ajatella uusiksi.

Teollisuuden liukuhihnoille kehitetty lean on erinomainen työkalu, kunhan tunnistetaan tarkasti, mitä on syytä kehittää. Koska palveluja tuotetaan monen yksikön ja ammattilaisen voimin, on tärkeää tunnistaa koko hoitoketjun nykytila. Entä miten nykyiset työtavat saadaan esille? On sukellettava arkeen! On tutkittava, havainnoitava ja haastateltava, on otettava valokuvia ja tallennettava tilanteita videolle. Tarvitaan konkreettista arjen aineistoa, jota tutkimalla työyhteisö tunnistaa kehittämisen kohteet.

"Kriittisen tarkastelun tuloksena saatetaan 
havaita monet työvaiheet täysin turhiksi."

Kriittisen tarkastelun tuloksena saatetaan havaita monet vaiheet jopa täysin turhiksi. Tai sitten oivalletaan, että työtä olisi fiksua jakaa uudella tavalla, uusien kumppaneiden kanssa. Konkreettinen esimerkki tällaisesta ovat kaihileikkaukset, jotka aiemmin kuormittivat erikoissairaanhoitoa. Nykyään kaihileikkaukset ovat osa avoterveydenhuoltoa, ja operaatioita tehdään yksityisillä lääkäriasemilla. Samalla kun erikoissairaanhoidon resursseja vapautuu kaihia hankalampien sairauksien hoitoon, potilaille tulee mahdollisuus valita ja päästä hoitoon aiempaa nopeammin.

 

Blogikirjoitus on julkaistu myös Hoiva&Terveys-blogissa.

Kerro kaverille

Kirjoittaja

Kirsi Koistinen
konsultointitoiminnan johtaja
Verve