Kategoriat
Kerro kaverille
Julkaistu 20.04.2018 kategoriassa Asiakaskokemuksia Työnantajien kokemuksia
Työkokeilusta pakkaajaksi suklaatehtaaseen
Istuessamme alas suklaatehdas Goodion kahvihuoneessa, Jukka Peltola nostaa pöydälle vadin ja kehottaa maistamaan. Kyseessä on Goodion tuotekehitysjohtajan uusin kokeilu, taatelilla maustettu suklaa. Juttu lähtee luistamaan, eikä keskustelua hidasta se, että sitä käydään viittomakielen tulkin välityksellä.
Syy suklaan mutusteluun istuu samassa pöydässä. Hän on Sarmite Malnaca, Latviasta Suomeen tullut maahanmuuttaja, joka on aloittanut työnsä suklaatehtaassa. Syntymästään saakka kuuro Sarmite muutti Suomeen vuonna 2010 ja opiskeli aluksi suomen kieltä Kuurojen kansanopistossa.
Laitoshuoltajaopintojen jälkeen hän sai määräaikaisen työpaikan kansanopiston siistijänä. Opiskeluajan tapaturman seurauksena tullut olkapäävamma kuitenkin muistutti itsestään eikä sallinut raskasta siivoustyötä. Oli pakko miettiä kevyempää.
Olkapäävamma pakotti uranvaihtoon.
Sarmite puntaroi vaihtoehtoja yhdessä Verven ammatillisen kuntoutusohjaajan Päivi Lehtisen kanssa.
– Sarmite oli alusta lähtien motivoitunut palaamaan työelämään ja halusi mieluummin löytää työpaikan kuin lähteä opiskelemaan. Selvää käsitystä ei kuitenkaan ollut siitä, mitä työtä olkapäävamman kanssa olisi mahdollista tehdä.
Keskustelimme Sarmiten kanssa hänen mielenkiinnon kohteistaan. Sarmite oli pohtinut kokoonpano- ja tuotantotöitä, ja mm. välinehuoltajan ammatti nousi esiin. Työ saattaa kuitenkin sisältää raskaita nostoja, joten ajatus hylättiin. Sitten esiin nousi pakkaustyö ja suklaatehdas Goodio, joka on Verven yhteistyökumppani ja tarjonnut aiemminkin työkokeilupaikkaa kuntoutujille.
Meillä on täällä rikas kirjo ihmisiä
varustettuna hyvin erilaisella
osaamisella. Ehkä tämä on syy
siihen, miksi menestymme."
– Jukka Peltola
Työhönvalmennus alkoi kahden kuukauden harjoittelujaksolla, minkä jälkeen työnantaja halusi palkata Sarmiten.
– Moni yritys ei ole tietoinen tällaisesta toiminnasta, jota Verve tekee, Goodion Jukka Peltola kertoo.
– Meidän toiminnassamme on yrityksen perustamisesta lähtien ollut tavalla tai toisella mukana vaikeasti työllistettäviä. Se on osa ajattelutapaamme, jossa kaikki voittavat, niin yksilö kuin yhteiskuntakin. Sama ajattelu sai minut perustamaan yrityksen alun perinkin. Halusin syödä suklaata, joka on tuotettu eettisesti ja kestävästi. Ajattelin, että olisipa hienoa, jos suklaata suuhun laittaessani tietäisin, että se on tehty minun parhaakseni: puhtaista raaka-aineista ja eettisin toimintaperiaattein.
Sarmite nyökkää ja kertoo yrityksen arvomaailman välittyneen heti myös hänelle.
– Aloitin pakkaajan työn rauhallisesti ja seurasin mitä olkapää sallii. Tilanteeni otettiin aidosti huomioon ja työtä järjesteltiin niin, että nostoja oli mahdollisimman vähän eikä minun tarvinnut kurottautua ylös. Työkavereilta pyysin apua sitä mukaa kun kysyttävää tuli. He jaksoivat selittää minulle asiat niin, että ymmärrän.
– Kaikkeen ei tarvita sanoja: kynä ja paperi toimivat ja eleet ja ilmeet kertovat paljon. Hankalissa paikoissa auttoi yrityksen toinen kuuro työkaveri. Viihdyin täällä heti, Sarmite jatkaa.
Goodio on laajentamassa toimintaansa ulkomaille: päänavauksia on tehty jo Ruotsin, Yhdysvaltain ja Japanin markkinoille.
– Meillä on täällä töissä rikas kirjo ihmisiä varustettuna hyvin erilaisella osaamisella. Ehkä tämä on syy siihen, miksi menestymme, Peltola pohtii.
Julkaistu Työkyky-lehdessä 1/2017.
Kerro kaverille