Kerro kaverille

Julkaistu 11.12.2018 kategoriassa Artikkelit Uutiset

Verve Oulu on vahva valtakunnallinen toimija vaativassa lääkinnällisessä kuntoutuksessa. Oulun Uusikadulla sijaitsevassa Kuntotalossa on marraskuun 2018 alusta ollut kuntoutuskäytössä Lokomat® -kävelyrobotti Pro FreeD -lisäosalla ja yläraajakuntoutukseen on hankittu ArmeoSenso-laite. Terapiapalveluissa kehitetään parhaillaan etäkuntoutuspalveluita.

Mitä robotisoitu kuntoutus tarkoittaa käytännössä?

- Robotiikan mukaantulo tarkoittaa käytännössä tehokkaampaa neurologista kuntoutusta. Lokomat mahdollistaa symmetrisen kävelyn harjoittelun pystyasennossa. Robotiikan avustaman liikkeen ja sen antaman jatkuvan palautteen myötä kävelyharjoittelusta saadaan intensiivisempää ja tehokkaampaa. Meidän käytössä olevassa laitteessa on FreeD -lisäosa, joka tuo luonnollisuutta kävelyyn. Se mahdollistaa lantionkierron, painonsiirron sekä ylävartalon aktiivisuuden kävelyharjoittelun aikana, palvelupäällikkö Seija Hirsilä (yläkuvassa) kertoo.

-  Lokomat-harjoittelusta hyötyvät tutkitusti esimerkiksi aivoverenkiertohäiriön saaneet, selkäydin- tai aivovamman saaneet sekä erilaisia neurologisia sairauksia sairastavat henkilöt. Jo nyt hieman yli kuukauden käytön jälkeen, asiakkailtamme saadut käyttökokemukset ovat olleet todella positiivia. Meidän kuntoutustyön ammattilaisille on palkitsevaa, että voimme nyt yhdistää vahvaan kuntoutusosaamiseemme modernia teknologiaa ja tarjota siten monille asiakasryhmille entistäkin parempaa ja tuloksellisempaa kuntoutusta, Seija Hirsilä iloitsee. 

Fysioterapeutti Tuomas Hämäläinen valmistelemassa robotisoitua kävelykuntoutusta.

Pitkä kokemus vaativasta lääkinnällisestä kuntoutuksesta

Verve Oulun vaativalla kuntoutuksella ja terapiapalveluilla on lähes 30 vuoden kokemus aivohalvaus-, selkäydinvamma-, monivamma- ja tekonivelpotilaiden sekä muiden vaikeavammaisten potilaiden sairaalahoidon jälkeisestä ja ylläpitävän vaiheen kuntoutuksesta.

- Teemme kuntoutustyötä tiiviissä yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin sekä alueen keskussairaaloiden, kuntien, Kelan ja vakuutusyhtiöiden kanssa, Seija Hirsilä kertoo. 

- Vaativa kuntoutus on moniammatillista ja se perustuu kuntoutujan kanssa asetettuihin tavoitteisiin ja yhdessä tehtyyn yksilölliseen suunnitelmaan. Meillä työskentelee 34 kuntoutuksen ammattilaista, joilla on pitkäaikainen kokemus aivohalvauspotilaiden ja muiden vaikeavammaisten kuntoutuksesta. Henkilöstön osaaminen varmistetaan perehdytyksellä ja työnopastuksella sekä vuosittain laadittavalla koulutussuunnitelmalla, Seija Hirsilä toteaa.

Kuntoutuslääkäreinä Kuntotalolla on fysiatrian erikoislääkäri ja neurologi. Lisäksi asiantuntijoiden (mm. geriatri, sisätautilääkäri, ortopedi, reumatologi, ravitsemusterapeutti) sekä neuropsykologin konsultaatiot ja muut palvelut järjestyvät tarvittaessa. 

Terapiapalveluissa kehitetään etäkuntoutusta

Verve Oulun Terapiapalveluissa työskentelee useita fysioterapeutteja, toimintaterapeutteja sekä puheterapeutteja. Neuropsykologin palvelut ovat myös käytettävissä. Terapeuttien laaja osaaminen kattaa myös lapsiasiakkaat.  

- Erityisesti puhe- ja toimintaterapeuttimme ovat perehtyneitä vaativaan lasten terapiaan. Terapiapalveluihin kuten myös vaativaan laitoskuntoutukseen voit hakeutua myös itsemaksavana asiakkaana, Seija kertoo. 

- Terapiapalveluissa uutena kehityssuuntana on etäkuntoutuspalveluiden kehittäminen. Vuoden 2019 alussa pilotoimme etäpuheterapiaa, jota tarjotaan aluksi Lahteen, Tampereelle ja Turkuun. Tätä palvelua tarjotaan Verven asiakkaiden lisäksi myös Kuntoutuskeskus Kankaanpään ja Kruunupuiston asiakkaille. 

Lue lisää Verve Oulun vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palveluista ja terapiapalveluista: Verve Oulu Uusikatu

Teksti: Sari Eskelinen Kuvat: Sari Eskelinen ja Johanna Suutari

Kerro kaverille