Kerro kaverille

Julkaistu 4.10.2019 kategoriassa Blogi

Miten korvapuusti liittyy arkeen ja hyvinvointiin tai kuntoutukseen ja työnhakuun? Kuntoutuksen ohjaustyön rikkautena ovat aidot kohtaamiset ja yllättävät oivallukset.  

“Onko sinulla hetki aikaa?”, kuntoutuja kysyi. “On minulla”, vastasin. Hän käveli eteeni ja hetken jo mietin, mikä kuntoutujaa jäi valmennuksesta askarruttamaan. Valmennus oli jo päättynyt ja keräilin tavaroitani pois jatkaakseni päivää eteenpäin. Valmennuksen aiheena oli ollut hyvä arki ja vapaa-aika. 

Kuntoutuja pysähtyi, asettautui ja halusi lausua runon minulle. Valmennustila oli autio ja tyhjä.

Väsynyt vaeltaja

Kristus nostaa vaeltajan reppuselkään,
päästää näin kulkijan lepäämään.

Mikä väsytti kulkijan näin totaalisesti?
Suhtautuiko hän Elämään liian vakavasti?
Eikö hän osannut ottaa Elämää luottavasti?

Kulkija kokee olevansa kuin piloille paistunut korvapuusti.
Ei mitenkään symmetrisesti,
vaan aivan lytyssä ja vinosti.

Muistaisipa kulkija Psalmin sanat:
“... Minä olen ihme, suuri ihme,
ja kiitän sinua siitä.”

Ethän ole edes hiileksi palanut,
vaan kauniin ruskeaksi paistunut.

Eikä kaneliakaan liian äkäisesti,
vaan makunystyille juuri sopivasti.

© Punanen Rokkimimmi, Johanna Korhonen

Ajattelin ensin, miten korvapuusti liittyy arkeen ja vapaa-aikaan tai kuntoutukseen ja työnhakuun. Oivalsin sitten, että hän lausui runon tilanteestaan. Kuvaillen elämäänsä korvapuustina. Puustina, jossa voi olla liian vähän voita tai joka voi olla kohotettu huonosti. Puusti voi olla vähän lytyssäkin. Kunhan maku on hyvä ja kanelia ei ole liikaa.

Korvapuusti oli kuvaus, joka toimi tärkeänä välineenä kuntoutujan tilanteen ja osaamisen tunnistamiseen ja osoittamiseen. Moni kuntoutuja pitää itseään työmarkkinoiden ulkopuolisena, vaikka heidän osaamiselleen voisi samanaikaisesti olla kova tarve työelämässä.

Pitäisi olla enemmän aikaa kuunnella… vaikka sitten runoja. Kuntoutuksessa asiakasta kuunnellaan, se kuuluu työnkuvaan. Jos pulla edesauttaa kuntoutumista ja työhönpaluuta, niin miksi emme sitä valmistaisi, vaivaisi ja paistaisi työnhaun valmennuksessa.

Korvapuusti on hyvä syy avoimemman ja keskustelevamman ilmapiirin luomiseen ihan missä tahansa yhteisillä kahvitauoilla. Joskus voi olla vaikeaa puhua myös työyhteisössä ja sen ulkopuolella työ- ja elämäntilanteestaan. Tällaiselle interventiolle ja kohtaamiselle tulisi saada tilaa. 

Oivalluksia avaava kohtaaminen tuli eteeni yllättäen valmennuksessa. En osannut yhtään odottaa korvapuustirunoa. Kuuntelin korvapuustin luonteenkuvausta runonlausuntana. Kuntoutuja avasi tilanteensa minulle arjestaan ja vapaa-ajastaan sekä niiden merkityksestä omaan hyvinvointiinsa. Hän kuvasi, mikä on tärkeää tuoda esiin osaamisestaan. Korvapuustin hetki oli nyt.

Tuoreen korvapuustin hyvä tuoksu leijuu pitkälle ja lämmittää mieltä. Korvapuustit kokoaa työyhteisön yhteen keskustelemaan. Miten sellainen voisi olla vaikuttamatta positiivisesti työyhteisön ilmapiiriin ja arkeen? Korvapuusti voi olla hyvä syy tavata ystäviä ja avata keskusteluyhteys eri tilanteissa työ- ja vapaa-ajalla.

Hyvää kansallista korvapuustipäivää 4.10.2019!

Kerro kaverille

Kirjoittaja

Tauno Ahola työskentelee työhönvalmentajana Vervessä.

Ota yhteyttä