Kerro kaverille Facebook LinkedIn Google +

Tämä työkokeilu ei vastannut ollenkaan odotuksiani

Näin kommentoi asiakkaani minulle työkokeilunsa loppuvaiheessa.

Kun työtä kokeillaan uudella alalla, keskiössä on kyseisen alan terveydellisen ja yleisen soveltuvuuden arvioiminen. Ammatillinen ohjausprosessi on edennyt työpöydän ääressä suunnitellen siihen pisteeseen, että ammatillisia ideoita on tarkasteltu asiakkaan kanssa monelta kantilta. Työkokeilu on ammatillisen kuntoutussuunnitelman seuraavana askeleena. Sen kautta saadaan käytännön kokemusta siitä, onko työpöydän äärellä tehty suunnitelma toimiva, hahmotetaan osaamisen kehittämisen tarpeita ja väyliä sekä saadaan aikaan innostusta ja kipinää uuteen alaan.

Kun tavoitteena on työllistyminen,
on tärkeää tunnistaa, mikä työssä tuottaa
iloa ja onnistumisen fiilistä.


Joskus työkokeilu tapahtuu asiakkaani entisellä toimialalla. Tällöin alalta pyritään löytämään mahdollisimman hyvin soveltuva työnkuva, jossa osaaminen olisi optimaalisesti käytössä ja työnkuva osuisi yhteen asiakkaani työkyvyn kanssa. Tällöin tavoite on erilainen kuin uuteen alaan tutustuessa. Tavoitteena voi olla esimerkiksi osaamisen näyttäminen potentiaaliselle työnantajalle, osaamisen syventäminen jollain spesifillä alueella tai ammatillisen itseluottamuksen kartuttaminen työelämästä poissaolon jälkeen. Ja tietysti työllistyminen!

Verkostoseminaarissa tutustuin yli-innovaatioaktivisti Anssi Tuulenmäen kokeilemalla kehittämisen filosofiaan. Ihastuin Tuulenmäen ajatuksiin ja toki veikeään titteliin myös! Kokeilemalla kehittämisen ajatuksessa kokeilu synnyttää suunnitelman: kokeilusta saatu palaute täsmentää suuntaa ja fokusoi toimintaa. Tämä ajatus on hyödynnettävissä ammatillisen kuntoutussuunnitelman laatimisessa. Suunnittelu ja pohjatyöt tulee olla tehtynä ennen työkokeiluvaiheeseen etenemistä, mutta tilaa on annettava myös suunnitelman täsmentymiselle ja jopa muuttumiselle tehdyn kokeilun myötä.

Työllistymisen eväät ovat vähissä,
jos ammatillinen itseluottamus
on matalalla.


Mielestäni työkokeilun oleellisin anti on ammatillisen itseluottamuksen kartuttamisen mahdollisuus. Kun tavoitteena on työllistyminen, on ensiarvoisen tärkeää, että ihminen itse luottaa itseensä ja tunnistaa osaamisensa, näkee sen mihin pystyy ja kykenee, tunnistaa mikä työssä tuottaa iloa ja onnistumisen fiilistä. Lyhytkin poissaolo työelämästä voi laskea ammatillista itseluottamusta ja tämä heijastuu väistämättä työnhakuun. Työllistymisen eväät ovat vähissä, jos ammatillinen itseluottamus on matalalla.

Jäit ehkä miettimään, miten asiakkaan kommentti jatkui. Näin se meni: ”Odotukseni eivät olleet kovin korkeat, mutta yllätyin positiivisesti. Työkokeilussa sain päivitettyä ammatillisia verkostojani, pääsin osaksi työyhteisöä ja sen hyötyjä. Huomasin konkreettisesti sen, mikä osaamisestani oli käyttökelpoista ja arvostettua ja sain hyviä ajatuksia siitä, mihin suuntaan osaamista on hyvä kehittää.”

Kokeilujen avulla
ammatilliset suunnitelmat
saavat lihaa luiden ympärille.


Työkokeilu voi vastata moneen tarpeeseen. Oleellista on aina se, että tavoitteet on määritelty yksilöllisesti ja että ne ovat kaikkien osapuolten tiedossa. Kokeilujen avulla ammatilliset suunnitelmat saavat lihaa luiden ympärille: nähdään mikä on realistista ja ammatillinen suunnitelma jäsentyy ja täsmentyy. Toisaalta myös työnkuvan haasteet nousevat esiin ja ammatillista suuntaa voidaan saadun tiedon perusteella kohdentaa mielekkäämpään ja toteuttamiskelpoisempaan suuntaan.

Tästä näet vuonna 2016 Verven kautta tehdyt työkokeilut, aikamoinen määrä yhteistyötä työnantajien kanssa! Seuraavassa blogissani kirjoitankin Verven työnantajayhteistyöstä.

Saara Haapala
ammatillinen kuntoutusohjaaja
Verve

*Työkokeilu on ammatillisen kuntoutuksen väline, jota toteutetaan Vervessä sekä työeläkeyhtiöiden ja vahinkovakuutusyhtiöiden että KELAn toimeksiannosta. Myös työllisyydenhoidon palveluissa tehdään työkokeiluja, mutta tässä tekstissä keskityin ammatillisena kuntoutuksena tehtyihin työkokeiluihin.

Julkaistu: 04.04.2017

Kikka sanoi 04.04.2017 klo 14.16:

Hienoa työtä!

Hyvät pohjatyöt ja realistiset odotukset. Loppu onnistuu kokeilemalla. Hyvin kirjoitit työkokeilun mahdollisuuksia luovasta luonteesta.

Marianne sanoi 06.06.2017 klo 12.53:

Kehittämisehdotus

Miksi kyseisen palvelun nimi on "työllistymistä edistävän" nimikkeen alla, jos se ei johda palkkatyöhön?? Minusta työkokeilut/valmennukset ovat ajanhaaskausta nykyisellään. Niitä pitäisi kehittää niin, että työnantajalle enemmän velvollisuuksia ja mahdollisuutta ottaa asiakkaan työkyky oikeasti huomioon.

Saara Haapala sanoi 07.06.2017 klo 08.20:

Kiitos kommenteista

Hei Kikka ja Marianne, kiitos kommenteistanne!
Marianne, ajattelisin että KELAn uusi palvelunimi "Työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus" on aika kuvaava, koska työkokeilun kautta työllistymisen edellytyksiä voi kohentaa. Oleellista on se, että työkokeilussa oleva henkilö saa testata työnkuvan terveydellistä ja persoonallista soveltuvuutta ja näkee itse, mikä sujuu. Tämä jos mikä edistää työllistymisen mahdollisuuksia, kun työnhakuun voi lähteä varmemmalta pohjalta, tietäen itse omia rajojaan.

Marianne sanoi 08.06.2017 klo 22.05:

Marianne

"Oleellista on se, että työkokeilussa oleva henkilö saa testata työnkuvan terveydellistä ja persoonallista soveltuvuutta ja näkee itse, mikä sujuu. Tämä jos mikä edistää työllistymisen mahdollisuuksia, kun työnhakuun voi lähteä varmemmalta pohjalta, tietäen itse omia rajojaan. "

Näin se varmaan onkin, mutta ei kai ihmisen työkykyä tarvitse parin vuoden sisällä "testautta" toistuvasti, jos siinä ei ole tapahtunut hirveitä muutoksia? Näin nimittäin on tehty ja silloin se on ajan-ja resurssien haaskausta. Silloin pitäisi jo mennä eteenpäin ja hakea nimeonomaan palkkatyötä, johon terveydentila soveltuu.

Saara Haapala sanoi 09.06.2017 klo 12.45:

Vastaus Mariannelle

Ei työkokeilu istu kaikkiin tilanteisiin eikä tuo ratkaisua joka pulmaan, tietenkään.

Jollei työnkuvan terveydellistä tai persoonallista soveltuvuutta enää tarvitse varmentaa, on tavoitteena työllistyminen. Parhaimmillaan työkokeilu auttaa ylittämään työllistymisen kynnyksen, kun yhteistyötä saa molemmin puolin testata.

Jokainen työkokeilusta seurannut työllistyminen on voitto ja ilon aihe! Niitä toivomme paljon lisää ja yritämme omalta osaltamme tehdä voitavamme, jotta työllistymisiä tapahtuu.

Mukavaa kesää sinulle, Marianne!

Kommentoi

Otsikko:
Kommentti:
Nimimerkki:
 

Blogikirjoitukset