Kerro kaverille

Julkaistu 19.05.2016 kategoriassa Asiakaskokemuksia

Kuntoutus nosti esiin uusia vahvuuksia

Kimmo Siivonen huomasi kuntoutuksessa pitävänsä asiakaspalvelutyöstä.

Vuonna 1961 syntynyt Kimmo Siivonen kouluttautui nuorena peltisepäksi ja uran oli tarkoitus kestää eläköitymiseen asti. Sittemmin työelämä vei mennessään rakennustöihin, kunnes 2000-luvun alkupuoliskolla alkoi sairauskierre. Selkä meni. Sen jälkeen arkea ovat vuorotellen rytmittäneet osa-aikatyöt, sairauslomat ja työttömyyspäiväraha.

Koko työura oli katkolla ja tekemään tottuneelle miehelle se oli kolaus. Siivonen jaksoi liikkua koirien kanssa ja kalastaa eikä lannistunut, vaikka ehti hetken olla työkyvyttömyyseläkkeelläkin. Sitten hänelle tuli mahdollisuus mennä työnjohtajaksi työyhteisöön, joka rakensi pressuhalleja. Selkä tuntui kestävän. Mutta ei se lopulta kestänytkään, eikä Siivosta enää päästetty eläkkeelle.

”Määräyksiä alettiin vähitellen tiukentaa, 
joten en enää päässyt eläkkeelle.”

Mielenterveys ei joutunut takapakeista huolimatta koetukselle. Siivonen etsi töitä muun muassa rakennustarvikeliikkeistä, mutta töitä ei löytynyt. Hän sanookin, että selkävaivainen on kuin kummitus työnantajalle, kun ei koskaan tiedä, milloin vaiva yllättää uudelleen.

Nyt Kaarinassa asuvan Siivosen elämässä näkyy valoa tunnelin päässä. Hän on vuoden 2015 syyskuusta lähtien ollut Piispanristin Tokmannilla – ensin neljä kuukautta työkokeilussa ja tammikuusta lähtien työhönvalmennuksessa, joka jatkuu vielä syksyyn.

Ennen päätymistään Tokmannille Siivonen tapasi Verven ammatillisen kuntoutusohjaajan. Tehtiin testejä. Yhdessä he päätyivät tulokseen, ettei asiakaspalvelutyö olisi haitallista terveydelle. Silti Siivosen pitäisi tehdä selälle kevyempää kolmipäiväistä työviikkoa ja kuusituntista työpäivää. Se oli itse asiassa lääkärin ehto, eikä mies ole edelleenkään pitänyt yhtään päivää sairauslomaa selän kipeyden vuoksi.

Ohjauksen myötä Siivonen on oppinut 
tunnistamaan omia vahvuuksiaan. 
Jopa sellaisia, joita hän ei edes tiennyt itsessään piilevän.


Sittemmin Siivonen on pohtinut elämäänsä. Hän on omasta mielestään jopa onnekas, kun on saanut tilanteeseensa tukea Verveltä, toisin kuin osa hänen entisistä työkavereistaan, jotka ovat työttömänä.

”Kun on vajaakuntoinen, on huomattavasti enemmän tukimahdollisuuksia. Suurin osa työttömistä on liiton rahoilla tai työttömyyskorvauksella, eivätkä he saa ohjausta.”

Vervellä saamansa ohjauksen ansiosta Siivonen on oppinut tunnistamaan omia vahvuuksiaan. Jopa sellaisia vahvuuksia, joita hän ei edes tiennyt itsessään piilevän.

”Täällä tajusin, että asiakaspalvelu kuuluu vahvuuksiini. En ennen edes ole ollut asiakaspalvelutyössä. Olen pitänyt siitä paljonkin, ja mitä nyt lääkäreiden kanssa puhuttiin, että eihän sitä tiedä, jos Tokmannilta aukeaisi vielä osa-aikapaikkoja.”

Se olisi mieleen, ja miksipä ei. Siivonen pystyy uudessa työssään myös hyödyntämään aiemmasta työelämästä saamaansa kokemusta rakennustarvikkeista ja työkaluista.

”Auttaa paljon, että voi näyttää pystyvänsä tekemään. Terveys kestää nyt, mutta työ pitää jatkossakin pystyä tekemään terveen elämän mitoissa.”

19.5.2016

Kerro kaverille