Kerro kaverille

Julkaistu 05.02.2018 kategoriassa Blogi

Merkityksellinen tekeminen hoitaa mieltä

Ammatillisessa kuntoutuksessa asiakkaiden haasteiden muuttuminen on ollut totaalista. Siinä missä ennen uusia työelämän polkuja jouduttiin pohtimaan selkävaivojen takia, on nykyisin tyypillisin asiakas nuori mielenterveysongelmainen aikuinen.

Mielenterveysongelmien räjähdysmäistä kasvua voidaan tarkastella monesta näkökulmasta. Yhdeksi selittäväksi tekijäksi nostan sen, ettei ihmiselle sovi toimettomuus. Uusilla keksinnöillä ja vaurastumisella olemme mahdollistaneet toimettomuuden, jota ihmisen pää ei kestä.

"Merkityksellisen tekemisen 
ei tarvitse olla suurellista"

Mielenterveytemme vankkoja perustoja ovat fyysisen ja sosiaalinen ulottuvuutemme. Fyysinen kehomme tarvitsee terveellistä ravintoa sekä aktiivisia, rasitusta sisältäviä tunteja päiväänsä. Nämä vastavuoroisesti edistävät lepoa, unta ja palautumista, mikä on kehollemme vähintään yhtä tärkeää.

Kehon hyvinvointi yhdistettynä turvalliseen sosiaaliseen verkostoon ja vuorovaikutukseen luovat hyvän pohjan mielenterveydelle ja voivat jo itsessään riittää mielekkään elämän kokemukseen. Käänteisesti nämä ulottuvuudet muotoutuvat tuhoisaksi syöksykierteeksi, jota mieli harvoin työstää rakentavasti.

"Tekevällä on vähemmän aikaa
murehtimiselle, itsesyytöksille ja muille
ahdistaville ajatuksille."

Kolmanneksi ihmisen hyvinvoinnin rakennusaineeksi nostan merkityksellisen tekemisen. Ammatillisen kuntoutuksen parissa työskentelevänä yhdistän sen mielelläni työntekoon, vaikka kyse onkin suuremmasta kokonaisuudesta. Parhaimmillaan työ merkitsee tekijälleen merkityksellistä tekemistä tai ainakin se tarjoaa enemmän resursseja sen toteutumiseen vapaa-ajalla.

Mitä sitten on merkityksellinen tekeminen? Se jokaisen on löydettävä itse. Tehtävä ei tänä tietotulvan kyllästämänä aikana paradoksaalisesti ole välttämättä kovinkaan helppo, sen verran altistumme täysin merkityksettömälle hutulle päivittäin. Tehtävä on kuitenkin vaivan arvoinen. Merkityksellisen tekemisen ei tarvitse olla kovinkaan suurellista ja usein se liittyy siihen, että ihminen on osaltaan jollakin tavalla edistämässä yhteistä hyvää.

Merkityksellinen tekeminen hoitaa mieltä. Se suuntaa ajatuksia tekemiseen, jolloin ihmisellä on vähemmän aikaa murehtimiselle, itsesyytöksille tai muille ahdistaville ajatuksille.

Kerro kaverille

Kirjoittaja

Heli Leppä on työterveyspsykologi Vervessä. Hän on koko ikänsä ollut kiinnostunut elämän mysteereistä, rajoista ja mahdollisuuksista.