Kerro kaverille

Julkaistu 09.05.2018 kategoriassa Blogi

Kuntoutuksen Hall of Fame

Joskus ammatillinen kuntoutus ja sen aikaansaannokset jäävät papereiden sivuille, tiedostoihin ja arkistokaappeihin. Saavutukset eivät kuitenkaan katoa kuntoutuneen asiakkaan tai hänen ohjaajansa mielestä, mutta ehkä meiltä, jotka katsomme etenemistä vierestä työkaverina tai toisena kuntoutujana. Vaikka onnistumisia iloitaan ja juhlitaan, eteenpäin mennään ja uudet työasiat odottavat niihin tarttumista.


Meillä Turun Vervessä heräsi ajatus siitä, että tehty työ tulisi saada näkyville. Niin näkyville, että se muistuttaa jokaista aulassamme istuvaa kuntoutujaa siitä, että tulevaisuus voi olla hyvinkin valoisa ja johtaa takaisin työelämään tai opiskelemaan uutta alaa. Ja myös meille työntekijöille muistuttamaan, että olemme tehneet hienoa työtä ja saavuttaneet jotain merkityksellistä kuntoutujien elämässä, löytäneet hienoja polkuja takaisin työmarkkinoille tai koulutuksiin.

Hankimme muistitaulut, joihin ammatilliset kuntoutusohjaajat kirjasivat värikkäille lapuille omien kuntoutujiensa tarinoita. Lappuihin merkittiin työllistyneen henkilön ikä ja paikka, johon henkilö on työllistynyt, työtehtävät sekä työllistymisen ajankohta. Taulu on aulamme väriläiskä ja herättää paljon ihastusta. Me työntekijätkin pörräämme taulun ympärillä kuin onnelliset mehiläiset ja jaamme  onnistumisen tunteita. Vaikka itse olenkin niin tuore verveläinen, että minulla ei ollut taululle vielä kirjoitettavaa, olin todella ylpeä työkavereistani. Aina on toivoa ja työmahdollisuuksia muhii vaikka minkä kiven alla.

Kuntoutuksen Hall of Fame Verve Turussa.

Auringon näkeminen ei ole aina helppoa. Joskus elämäntilanne näyttää sekavalta, terveys reistailee ja on vaikeaa päästä eteenpäin. Mielessä pyörii ajatuksia tulevasta. Haluaisiko joku minunkaltaiseni työntekijän? Mitä ylipäätään haluaisin tehdä? Lähdenkö koulun penkille? Joskus tämän vyyhdin selvittäminen kaipaa apua ulkopuoliselta, joka näkee tilanteen selkeämmin, tietää kaivattuja tiedonmurusia ja osaa tarvittaessa tuuppia eteenpäin. Luottamus ja avoimuus oman ohjaajan kanssa on tärkeää, jotta kuntoutusprosessissa edetään ja ennen kaikkea löydetään kuntoutujan elämäntilanteeseen sopiva ratkaisu. Jos päämäärä ei vielä ole työelämässä, niin sitten se on jossain muualla, välietapissa. Ennen työelämää voi olla useampia etappeja, jotka ovat kaikki yhtä tärkeitä kuntoutumisen tiellä. Joillakin niitä on enemmän ja joillakin vähemmän. Kuntoutuminen on arvokas prosessi, kestää se sitten, miten kauan tahansa.

Välillä me ohjaajatkin voimme turhautua, väsyä ja huolestua, jos prosesseja ei saada eteenpäin ja kuntoutuminen ei etene. Tuntuu, että työpaikkaa ei löydy vaikka asiakas olisi jo todella valmis työmarkkinoille. Oikea ajoitus, kova työ, asiakkaan aktiivisuus ja tuuri, ne auttavat paljon.

Tauluumme ripustetut laput kertovat, että teemme työtämme hyvin ja olemme olleet oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Ne muistuttavat meitä siitä, että olemme auttaneet asiakasta parantamaan siipensä. Joskus hieman kädestä pitäen, olemme nähneet ensimmäiset siiven vedot luomassamme turvallisessa ympäristössä. Taulun asiakkaat ovat jo lähteneet lentoon.

Kerro kaverille

Kirjoittaja