Kerro kaverille

Julkaistu 08.06.2018 kategoriassa Asiakaskokemuksia

Polvivamman jälkeen

Tina Kettunen suuntasi uransa uudelleen

Tina Kettunen oli ollut kaksi vuotta työttömänä. Hänen toimintakykyään rajoitti vasemman polven nivelrikko, minkä vuoksi liikkuminen oli usein kivuliasta. Tina haki Kelan ammatilliselle kuntoutuskurssille ja pääsi Verveen.

– Arvioimme yhdessä, ettei Tina selviytyisi enää fyysisesti raskaasta työstä, kertoo Verven ammatillinen kuntoutusohjaaja Johanna Jaatinen. Pitkään paikallaan seisominen, pitkään käveleminen sekä raskaiden taakkojen kantaminen ja nostelu eivät olleet suositeltavia. Työn tuli olla vaihtelevasti sekä istumista että seisomista ja liikkumista.

Tinan toiveena oli ammatillisen kuntoutuskurssin avulla parantaa mahdollisuuksiaan päästä takaisin työelämään, itselleen soveltuvaan työhön. Kurssin alkuvaiheessa hän kertoi olevansa kiinnostunut asiakaspalvelutehtävistä, mutta oli valmis tekemään muutakin työtä.

Tina muutti lapsuuden perheensä kanssa 15-vuotiaana Ruotsiin. Siellä hän ehti asua lähes 30 vuotta, kunnes palasi takaisin Suomeen. Hän suoritti Ruotsissa ylioppilastutkinnon, jonka jälkeen hän luki itsensä kaksikieliseksi lastentarhanopettajaksi. Tämän jälkeen hän opiskeli vielä merkonomiksi.

Suomessa Tina on käynyt yrittäjän ammattistartin. Työhistoriaa hänelle oli kertynyt kirjanpitäjän, sihteerin, siivoojan, kurssiemännän, asiakaspalvelun, lastentarhanopettajan ja vapaa-ajanohjaajan työstä. Elämänsä parasta aikaa Tina kertoi viettäneensä osakkaana perheyrityksessä hotelli- ja ravintola Pristina Oy:ssä. Tina harrasti käsitöitä, lukemista, ristisanatehtäviä, ruoanlaittoa ja leipomista. Hän oli sosiaalinen ja työn tekeminen erilaisten ihmisten kanssa onnistui.

Työharjoittelupaikkoja kartoitettiin erilaisista toimistoista. Tinaa kiinnosti erityisesti sosiaalipuoli, kuten adoptioon ja lastensuojeluun liittyvät työt. Työharjoittelupaikka järjestyi erityisnuorten luokasta, jossa Tina tutustui koulunkäyntiavustajan työhön. Tinan vahvuuksiksi katsottiin erityisesti työkokemus ja ikä sekä kädentaidot niin kotitaloudessa kuin käsitöissäkin. Näistä taidoista on huomattavasti hyötyä koulumaailmassa. Lisäksi Tinalla oli valmiudet ohjata ja opettaa myös ruotsinkielen tunneilla. Ammatillisen kuntoutuskurssin jälkeen Tina palkattiin määräaikaisella sopimuksella koulunkäyntiavustajaksi.

– Tinan tarina on osoitus siitä, kuinka tärkeää on tehdä näkyväksi kaikki se osaaminen, joka ihmisellä on. Ilman sitä olisi Tinan kohdalla saatettu etsiä pelkästään toimistotöitä, jolloin Tinan sosiaalinen persoona ja monipuolinen osaaminen olisi jäänyt kokonaan hyödyntämättä, toteaa Johanna Jaatinen.

Kuvaaja: Sammeli Korhonen

Kerro kaverille