Kerro kaverille

Julkaistu 27.06.2019 kategoriassa Asiakaskokemuksia Uutiset

Työkokeilu tarjoaa työntekijälle mahdollisuuden näyttää omaa osaamistaan ja työnantajalle puolestaan tutustua potentiaaliseen uuteen työntekijään. Juha Näpän kohdalla työkokeilu johti työllistymiseen asiakashankinnan tehtäviin.

Oululainen Juha Näppä, 57, on tehnyt työuransa copywriterina ja asiakashankinnan parissa. Hän on opiskellut suomen kieltä ja tiedotusoppia Tampereella ja Oulussa, mutta opinnot jäivät pitkäksi aikaa kesken hänen työllistyttyään mainostoimistoon copywriteriksi 1980-luvun lopulla.

1990-luvulla hän perusti muutaman kollegan kanssa oman mainostoimiston, jonka kannattavuus ei kuitenkaan ollut 90-luvun laman vuoksi riittävää elättämään kaikkia osakkaita. Näppä siirtyi yrittäjyydestä erilaisiin markkinointiviestinnän tehtäviin eri työnantajille ja perusti 2000-luvulla myös oman toiminimen. 

Copywriterin työ vaihtui maalaustöihin

- Toiminimi meni konkurssiin, koska copywriterin työnkuva muuttui verkkoviestinnän myötä. Minun osaamistani on asiakkaiden hankkiminen ja asiakassuhteiden hoitaminen sekä luova kirjoittaminen, mutta en päässyt kaikkea tarvittavaa uutta osaamista kasvattamaan yksin toimiessani.  Niinpä päädyin 2010-luvun alusta lähtien olemaan kesät rakennuksilla maalausliikkeen hommissa, Juha Näppä kertoo.

Juha Näpän oikea ranne alkoi kipeytyä eikä lopulta kestänyt enää maalaustyötä. Hän joutui jäämään sairauslomalle eikä paluu rakennustyömaalle enää onnistunut. Kun sairauslomapäivät alkoivat tulla täyteen, ehdotettiin Kelasta TEAK-kuntoutusta. Juha Näppä sai myönteisen kuntoutuspäätöksen ja hakeutui Verveen, josta oli kuullut hyvää palautetta. 

Ammatillinen suunnitelma syntyi nopeasti

Vervessä Juha Näppä oli ensin ammatillisessa kuntoutusselvityksessä, jonka jälkeen sopivaa suunnitelmaa ja työkokeilua alettiin suunnitella ammatillisen kuntoutusohjaajan, Antti Smedin kanssa. Alusta asti tavoitteena oli paluu takaisin toimistotyyppisiin töihin.

- Minulla oli suunnitelma valmiina hyvin nopeasti. Heti alkuvaiheessa mieleeni tuli mainostoimistoajoilta tuttu yritys Galaxo Oy, jonne otin yhteyttä ja työkokeilupaikka järjestyi mutkattomasti, Juha Näppä muistelee.

- Vervestä sain tietoa ja apua työkokeilun käytännön asioissa. Kaikki toimi hienosti ja joustavasti. Vervessä samassa ryhmässä oli hyvin erilaisia ihmisiä, mutta jokaisen yksilöllinen tilanne osattiin ottaa hyvin huomioon. Koska minulla oli entuudestaan hyvät verkostot, niin pääsin myös joustavasti ja nopeasti aloittamaan työkokeilun. Täytyy sanoa, että kaikki Vervessä olivat huippuammattilaisia, Juha Näppä kertoo. 

Työkokeilu johti palkkatyöhön

Juha aloitti Galaxo Oy:ssä työkokeilun keväällä 2018 ja siirtyi palkkatyöhön jo saman vuoden lopulla. Hän on tehnyt asiakashankintaa eli hän etsii potentiaalisia asiakasyrityksiä, kontaktoi niitä ja sopii niihin asiakaskäyntejä yrityksen asiantuntijoille. Vaikka Juhalla oli pitkä työkokemus taustalla samantyyppisistä töistä, niin työkokeilun seuranta ja tuki oli hyödyllistä.

- Kun on ollut viisi kesää rakennustyömaalla, niin siirtyminen toimistotyöhön ei käy ihan käden käänteessä.  Vähän aikaa meni, että muisti taas, miten toimistotyötä tehdään. Oli aika monta uutta ohjelmaa, mitä piti opetella. Se onkin ollut mielenkiintoista huomata, että 57-vuotiaana oppii uutta ihan huoletta, Juha Näppä kuvailee alkuvaihetta.

-Galaxolla on toimittu loistavasti koko ajan ja olen tuntenut osan tästä porukasta jo 1990-luvulta. Verve seurasi työkokeilua ja meillä oli Antti Smedin kanssa säännöllisesti yhteisiä palavereita, Juha Näppä kertoo.

- Juha pääsi nopeasti työhön ja meidän palveluihin sisään. Hänellähän on entuudestaan vahvaa osaamista, pitkä historia asiakashankinnasta ja myynnistä, Galaxo Oy:n toimitusjohtaja Tapio Siurua toteaa.

Työkokeilu on yksi työnhaun ja rekrytoinnin väylä

Galaxo Oy on 23 vuotta sitten perustettu ICT-alan yritys, jossa on paljon yli 20 vuotta olleita työntekijöitä. Yritys haluaa panostaa pitkäjänteiseen, vastuulliseen yritystoimintaan. Tapio Siurua pitää työkokeilun yhtenä lisäarvona sitä, että saadaan ihmiselle työpaikka.

Ammatillista kuntoutusta ja työkokeilua olisi sekä Tapio Siuruan että Juhan Näpän mielestä hyvä nostaa työnhaun ja rekrytoinnin yhtenä väylänä enemmän esille.

- Työnantajilla ei välttämättä ole tietoa siitä, että on olemassa tällainen mahdollisuus tutustua potentiaaliseen työntekijään. On varmasti paljon yrityksiä, jotka mielellään tarjoaisivat työkokeilupaikkaa, jos tietäisivät tällaisesta mahdollisuudesta. En minäkään olisi tiennyt, jos Juha ei olisi ottanut yhteyttä, Tapio Siurua kertoo.

- Voin kyllä suositella työkokeilijan ottamista muillekin, etenkin jos henkilöllä on yritykseen sopivaa osaamista taustalla. Monilla työnhakijoilla on osaamista, jota ei osata hyödyntää. Kun puhutaan paljon työvoimapulasta, niin miksi sitä osaamista ei käytettäisi. Liikaa tuijotetaan ikää. Ikä ei ole este, vaan ennemminkin mahdollisuus, Tapio Siurua sanoo.

Teksti: Sari Eskelinen Kuva: Johanna Suutari

Kerro kaverille