Kerro kaverille

Julkaistu 02.06.2022 kategoriassa Asiakaskokemuksia Uutiset

Sini Vilhunen päätyi Verven NUOTTI-valmennukseen keväällä 2021, koska halusi saada elämänsä hallintaan sen sijaan, että päihteet sitä hallitsevat. Kahden NUOTTI-valmennuksen jälkeen oma paikka löytyi Jyväskylän Mahikselta ja ajatus omasta alastakin alkoi hahmottua.  

Sini Vilhunen on opiskellut peruskoulun jälkeen useita eri aloja, mutta erinäisten vastoinkäymisten vuoksi opiskelut ovat aina jääneet kesken. Esimerkiksi liikenneopettajan erikoisammattitutkinnon opinnot jäivät kesken pahan niveltulehduksen vuoksi ja logistiikka-alan opinnot keskeytyivät työharjoittelussa sattuneen tapaturman vuoksi. Catering-alan opinnot puolestaan todistivat, että tämä ei ollut Vilhuselle soveltuva ala.

Vilhusella on kokemusta päihteiden käytöstä ja mielenterveyden kanssa taistelusta. Pari vuotta sitten Vilhunen oli omien sanojensa mukaan enemmän humalassa kuin selvin päin. Tilanne ohjautui tähän pitkän parisuhteen päätyttyä ja Vilhusen ajautuessa väärään seuraan. Siskon kommentti tilanteesta pysäytti pohtimaan tilannetta ja siinä kohtaa TE-palveluiden vinkkaus NUOTTI-valmennuksesta sai toimimaan.

-    Kun työkkäristä kerrottiin, että minulla olisi mahdollisuus päästä NUOTTI-valmennukseen, päätin hakea Verven valmennukseen, koska Verve oli minulle entuudestaan tuttu. Kelalta tuli myönteinen päätös viikko sen jälkeen, kun olin Kelan virkailijan kanssa puhelimessa puhunut, muistelee Vilhunen pikaista asian etenemistä.

NUOTTI-valmennus alkoi Verve Jyväskylässä maaliskuussa 2021. Valmennuksen alkua haastoi korona, jonka vuoksi NUOTTI-valmentajakin vaihtui muutamia kertoja. Pisimpään valmentajana oli Anu-Maarit Ikola, jonka kanssa valmennus eteni loppuun asti. 

NUOTTI-valmennus osui oikeaan hetkeen

NUOTTI-valmennuksesta saatu tuki elämäntilanteen ja tulevaisuuden toiveiden selkiyttämiseen tuli tarpeeseen.  

-    NUOTTI-valmennuksen alussa olin aivan hukassa. Kavereilla oli omakotitalot ja lapset, minä olin ahdistunut ja halusin elämän hallintaan, koska olin todella pohjamudissa. Valmennus tuli tarpeeseen ja oikeaan hetkeen, muistelee Vilhunen valmennuksen alkua. 

Myös Vilhusen NUOTTI-valmentaja Anu Maarit Ikola komppaa toteutuksen oikea-aikaisuutta, mikä on valmennuksen onnistumisen kannalta merkittävässä roolissa. 

-    Sini suhtautui omaan elämäänsä realistisesti tunnistaen myös haastavat tilanteet. Avointen keskustelujemme aikana kävi varsin pian selville Sinin halu ja motivaatio saada elämäntilanteeseen muutosta. Tapaamisissamme kävimme läpi eri alavaihtoehtoja ja Sinin halukkuutta lähteä tarkemmin tutustumaan sosiaali- ja terveysalaan. Ala ei heti tuntunut omalta, mutta tarkemman läpikäynnin jälkeen Sini oli valmis ottamaan asiasta tarkemmin selvää, muistelee Verve Jyväskylän (1.4.22 alkaen Coronaria Verve Jyväskylän) ammatillinen kuntoutusohjaaja Anu-Maarit Ikola valmennuksen etenemistä.  

NUOTTI-valmennuksessa löytyi kuntouttavan työtoiminnan paja – Mahis

NUOTTI-valmennus toteutetaan viiden kuukauden aikana ja tarvittaessa valmennusta saa kerran jatkettua. Vilhunen koki tämän omalla kohdallaan hyväksi, koska ensimmäisen valmennuksen jälkeen ei omat tavoitteet, saati jatkosuunnitelma vielä ollut kirkastunut. Lopulta palaset loksahtivat paikoilleen.

-    Kun Anu-Maarit alkoi puhumaan kuntouttavan työn jutuista, nappasin siitä heti kiinni. Koin, että se voisi olla minun juttuni. Tunne vain vahvistui, kun kävimme yhdessä tutustumassa paikkoihin, muistelee Vilhunen käyntejään Valo-Valmennusyhdistyksen työpajassa ja Nuorten Ystävien valmennuspaja Mahiksella.

Mahiksen kuntouttavan työtoiminnan pajalla sopimukset tehdään aina kolmeksi kuukaudeksi eteenpäin. Sopimukset tehdään joustavasti aina kunkin asiakkaan toiveiden mukaisesti. Työtoimintaan osallistujat saavat osallistumisajalta työttömyysetuutta ja kulukorvauksen. Vilhunen teki ensimmäisen sopimuksen marraskuusta 2021, ollen pajalla kolmena päivänä viikossa niin, että päivän kesto oli neljä tuntia. 

-    Mahiksella on erilaisia pajoja, joihin voi ilmoittautua. Itse olen tulevaisuusryhmässä, jossa opettelemme ryhmässä CV:een tekoa ja teemme työhaastatteluvalmennuksia. Ryhmätilanteet ovat ahdistaneet kyllä paljon, varsinkin hissipuheen pito, vaikka ryhmä on pieni, kertoo Vilhunen.

Mahis on tuonut toivottua rytmiä 30-vuotiaan Vilhusen arkeen, sillä vaikka sopimus voidaan tehdä joustavasti, on paikalla oltava sovittuina aikoina, muutoin ei työttömyysetuutta ja kulukorvausta saa. 

-    Alkuun kolmeksi kuukaudeksi tehty sopimus tuntui pitkälle, mutta pajatyöskentely lähti hyvin käyntiin paikoittaisesta ahdistuksesta huolimatta. Olen saanut kehuja, että olen sosiaalinen, olen ajoissa ja hoidan hommani. En olisi tätä itsestäni uskonut vuosi sitten, toteaa Vilhunen. 

Kokonaisvaltaisesta NUOTTI-valmennuksesta syttyi kipinä liikuntaan

Kokonaisvaltaisissa keskusteluissa NUOTTI-valmentaja Ikolan kanssa nousi esiin, että Vilhusen peruskunto on huono tai Vilhusen omien sanojen mukaan todella huono. Näin pääsi käymään, kun elämään mahtui vain juominen. Tällöin ei oma kunto tullut mieleen, ja muutenkin liikkeelle lähtemiselle oli muodostunut iso kynnys. 

-    Kotoa NUOTTI-valmennukseen oli matkaa 2 km, ja sitten vain päätin, että kävelen aina tämän matkan. Siitä se kipinä sitten lähti, ja nyt nautin todella paljon mm. luonnossa liikkumisesta. Energiaa on tullut uudella tavalla juomisen jäätyä ja peruskunnon kasvaessa. Seuraavaksi haaveilen uimisesta. Uimahalliin on jo kortti ja lahjakortti uikkarin ostoon, kertoo Vilhunen liikuntakipinästään. 

-    Tässäkin motivaatio näkyi hyvin, koska Sini halusi todella panostaa hyvinvointiin ja tehdä itse asiaa koskevia valintoja. Vaikka kyllähän Sinin toimintakyky siinä mielessä oli hyvä, että hän pystyi edistämään itsenäisesti omia asioitaan tarviten valmentajaltaan vain tukea asioiden selkeyttämiseen, toteaa Ikola. 

Miltä elämä näyttää NUOTTI-valmennuksen jälkeen?

NUOTTI-valmennus päättyi marraskuussa 2021 ja nyt Vilhunen on tehnyt jo kolmannen sopimuksensa Mahiksen kanssa. Mahdollista jatkoa arvioidaan viimeistään elokuussa. Mietinnässä on, että hakeutuako sosiaali- ja terveysalalle, esimerkiksi opiskelemaan lähihoitajaksi. Jos näin, niin suunnitelmat siintävät kunnianhimoisella naisella jo pidemmälle. Mielenterveys- ja päihdepuolelle olisi annettavaa esimerkiksi kokemusasiantuntijana.    

Karsittuaan elämästään pois vääränlaiset ihmiset on juominen vähentynyt huomattavasti. Nyt Vilhunen on omien sanojensa mukaan enemmän selvinpäin kuin humalassa. Energiaa on enemmän, verenpaineet eivät enää nouse niin usein, eikä niin paljon enää ahdistakaan. Lääkitys on tuonut ahdistukseen helpotusta. Ympärillä on ystäviä, jotka tsemppaavat ja luovat hyvää ilmapiiriä. 

-    Vaikka olen asunut Jyväskylässä 12 vuotta, en ollut ikinä kuullutkaan Mahiksesta. NUOTTI-valmennuksesta saa hyvää tietoa erilaisista asioista ja kokonaisvaltaiset keskustelut auttavat selkeyttämään omia toiveita. Voin todellakin suositella valmennusta kaikille, toteaa Vilhunen. 

Lisätietoja 

Kerro kaverille