Ohjeita Lahteen kuntoutukseen tulevalle

Verve järjestää Lahden toimipaikassa sekä majoituksen sisältävää kurssimuotoista että laitosmuotoista kuntoutusta sekä avoterapioita joissa kuntoutuja käy kotoa käsin.  Saat Lahdesta ennen kuntoutusjakson alkua kutsun, josta löydät runsaasti lisätietoja kuntoutukseesi liittyen.

Kuntoutussihteeri palvelee sinua kaikissa kuntoutukseen liittyvissä kysymyksissä:

kuntoutussihteeri Satu Saksinen, p. 044 465 0598, satu.saksinen@verve.fi

Olemme koonneet yhteen muutamia yleisimpiä kuntoutujiemme esittämiä kysymyksiä, jotka auttavat kuntoutukseen valmistautumista.

Saapuminen ja ilmoittautuminen

Missä Verven Lahden toimipaikka sijaitsee? 
Verve toimii Lahdessa Launeen kaupunginosassa, kaksi kilometriä keskustasta etelään osoitteessa Launeekatu 10.  Paikallisliikenteen linja-autot 1, 7 ja 31 kulkevat kauppatorilta Matkakeskuksen kautta Launeenkadulle. Etupihalla ja lukitulla sisäpihalla on pysäköintipaikkoja. Sisäpihalle johtavaan porttiin saat avaimen majoittuessasi. 

Kuinka pitkä matka Verve Lahteen on asemilta? Millä kannattaa tulla perille? 
Matkakeskuksesta (linja-auto- ja rautatieasemalta) on matkaa noin kilometri. Kävellen matka kestää n. 10-15 minuuttia. Muutoin suosittelemme kulkuvälineeksi taksia. 

Missä ilmoittaudun aivan ensiksi?

Majoittuva asiakkaamme: 
Ilmoittaudu 1. krs. neuvontaan. Majoittuessasi hoitaja käy läpi huoneen varustukseen sekä tiloihin ja turvallisuuteen liittyviä asioita. Tutustuminen toimintatapoihimme ja tiloihimme kuuluu myös ensimmäisen päivän kuntoutusohjelmaan. Oman kuntoutusjaksosi päiväkohtaisen ohjelman saat saapuessasi Verveen.

Majoitus ja ruokailu

Missä kuntoutuksen aikana asutaan? 
Majoitustilat löytyvät samasta talosta kuntoutuksen kanssa. Huoneemme ovat pääsääntöisesti esteettömiä kahden hengen huoneita, joissa on omat wc- ja suihkutilat. 

Miten voin majoittua jonkun aivan tuntemattoman ihmisen kanssa? 
Tavoitteenamme on, että majoitut yhdessä samankaltaisessa elämäntilanteessa olevan kurssikaverisi kanssa, jonka kanssa voit vaihtaa kokemuksia ja näkemyksiä.

Miten ruokailu? Entä jos on erityisruokavalio? 
Kuntoutukseen sisältyy täysihoito. Ateriarytmiin kuuluu aamiainen, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Kaikilla aterioilla on tarjolla myös kahvia.  Huomioimme erityisruokavaliot, joten ilmoitathan allergiat ja erityistarpeet etukäteen.

Kuntoutus

Mitä vaatteita ja varusteita pitää ottaa mukaan? 
Voit tulla kuntoutukseen aivan normaaleissa vaatteissa. Ota mukaan myös sisä- ja ulkoliikuntaan sopiva vaatetus, esimerkiksi verryttelyasu, lenkkikengät ja uimapuku.  Vuodevaatteet ja pyyhkeet kuuluvat huonevarustukseen.

Ota mukaasi myös:
- hygieniatarvikkeet, myös ihonhoitotuotteet
- käyttämäsi lääkkeet koko jakson ajaksi resepteineen, ajantasainen lääkelista ja lääkedosetti, mikäli sinulla on sellainen käytössä.
- itselläsi olevat viimeisimmät lääkärin tai terapeuttien lausunnot, mahdolliset sairauskertomukset ja Kela-kortti
- virtsakatetrit, -pussit, urinaalit, vuodesuojat ja vaipat
- apuvälineet, kuten pyörä- ja suihkutuolit, kepit tai muut henkilökohtaiset apuvälineet

Onko kuntoutus sama asia kuin kuntoilu?
Ehdottomasti ei. Kurssiohjelmaan voi kuulua esimerkiksi ryhmäkeskusteluja, yksilötapaamisia Verven asiantuntijoiden kanssa sekä kuntoutumistasi tukevia luentoja. Toki kuntoutuskursseihin sisältyy myös liikuntaa.

Kuntoutuksen kulku?
Kuntoutus toteutetaan kuntoutuspäätöksesi mukaisesti yhdessä tai useammassa jaksossa. Jos jaksosi kestää viikonlopun yli, on sunnuntai pääsääntöisesti lepoa ja virkistystä varten. Kuntoutusohjelmasi toteutuu arkisin pääasiassa klo 9 -17 välillä.

Ketä tapaan kuntoutuksen aikana? 
Vervessä työskentelee mm.  sairaanhoitajia, toimintaterapeutteja, fysioterapeutteja, sosionomi (AMK), liikunnanohjaaja (AMK), kuntohoitaja, psykologi. Lisäksi tapaat jaksolla lääkärin.  Jos kuntoutuksesi on kurssimuotoinen, tapaat lisäksi tietysti kurssikaverisi.

Palvelut ja vapaa-aika

Millaiset liikuntamahdollisuudet siellä on? 
Terapia-allasta ja saunaa voi käyttää omatoimisesti aikoina, jolloin altaalla on järjestetty uimavalvonta. Monipuolisella kuntosalilla on omatoimisille käyttäjille vuoroja iltaisin. Sinulla on myös mahdollista pelata biljardia ja käyttää fysioakustista -tuolihoitoa. Ajankohdista ja käytännöistä saat tietoa henkilökunnalta.  Laaja aidattu sisäpiha mahdollistaa kaikenikäisten turvallisen vapaa-ajan vieton ulkona. Lähialueella on myös monia mahdollisuuksia ulkoiluun ja liikuntaan. Liikuntavälineitä, kuten polkupyöriä ja kävelysauvoja on mahdollista lainata meiltä. 

Millaisia palveluja on?

Kuntoutuskeskuksen yhteisissä tiloissa on televisioita, sanoma- ja aikakausilehtiä sekä pelejä.  Kuntoutusjakson aikana likaantuneet vaatteet on mahdollista pesettää meillä ilman maksua. Majoittumisen yhteydessä hoitajat kertovat pyykkeihin liittyvästä toiminatavasta.

Saanko yhteyden internetiin? 
Vervessä on maksuton, langaton lähiverkko

Mitä muuta Verven lähellä on? 
Lähin pankkiautomaatti sijaitsee noin 100 metrin päässä olevalla huoltamolla. Lähistöllä on myös kauppakeskuksia sekä kauppoja lyhyen kävelymatkan päässä. Voit myös hyödyntää kaupungin kulttuuritarjontaa.

Voiko käydä vierailijoita?

Läheisesi ja ystäväsi ovat tervetulleita vierailemaan luonasi kuntoutuksen aikana. Vierailuaikoja ei ole, mutta toivomme, että vierailut sovitaan kuntoutusohjelman ulkopuolisille ajoille ja päättyvät klo 21 mennessä. Vieraiden on mahdollista ostaa aterioita tai kahvia ruokasalimme myyntipisteestä. Valikoimassa on myös virvoitusjuomia ja makeisia. Maksuvälineenä käyvät käteisen lisäksi pankki- ja luottokortit.