AVH:n sairastaneiden kommunikaatiokurssi

Kenelle?

Kurssi on tarkoitettu sinulle, jos olet sairastanut aivoverenkiertohäiriön. Tästä johtuen sinulla on afasia ja tarvitset puhetta tukevia kommunikointimenetelmiä. Kuntoutus on ajankohtainen, kun pystyt osallistumaan aktiivisesti kuntoutukseen.  Sairastumisestasi on kulunut 3 kuukaudesta noin 3 vuoteen. Kotiutumisesta kotiin (myös palvelutalo) on kulunut vähintään 1 kuukausi.  Sinulle on tehty sairastumisen jälkeen puheterapeutin arvio ja tarvitset erityistä tukea kommunikoinnin harjoittamiseen. 

Arjen toiminnoissa päivittäin läsnä oleva läheisesi osallistuu kuntoutukseen koko kurssin ajan. 

Tavoite

Tuemme elämäntilannettasi niin, että selviydyt paremmin arjessasi, työssäsi tai opiskeluissasi. Löydämme sinulle sopivia kommunikointikeinoja ja ohjaamme niiden hyödyntämistä. Lisäksi kuntoutuksen tavoitteena on parantaa puheen tuottamistasi ja ymmärtämistäsi. Läheisesi läsnäolo kuntoutuksessa on vältämätöntä, sillä jaksolla tuetaan yhteistä selviytymistänne päivittäisessä elämässä ja autetaan kommunikointianne. Lisäksi saatte tietoa sairaudesta ja löydätte selviytymiskeinoja sairauden aiheuttamien haasteiden edessä.

Palvelukuvaus

Kuntoutusjaksosi toteutetaan moniammatillisesti. Tukenasi ovat muun muassa neurologi, puheterapeutit, sairaanhoitaja ja fysioterapeutti. Lisäksi kuntoutusjaksollesi osallistuu muiden ammattiryhmän edustajia omien tarpeittesi mukaisesti. Kommunikaatiokurssi toteutetaan pääosin ryhmämuotoisesti, mutta kurssilla painottuu myös puheterapeutin antama yksilöllinen ohjaus.

Kuntoutus kestää yhteensä 15 vuorokautta, joka toteutetaan viiden vuorokauden jaksoissa (5+5+5). Läheinen osallistuu kuntoutukseen koko kuntoutuksen ajan.

Lue lisää Kelan sivuilta. 

Hakuohjeet

1. Keskustele lääkärin kanssa kuntoutustarpeestasi. Saat lääkäriltä suosituksen kuntoutuksesta B-lääkärinlausunnolla tai kuntoutussuunnitelmassa.
2. Täytä Kelan kuntoutushakemus KU132 (harkinnanvarainen kuntoutus) tai KU104 (vaativa lääkinnällinen kuntoutus). Lomakkeen saat Kelan paikallistoimistosta tai osoitteesta www.kela.fi/lomakkeet.
3. Toimita hakemus ja lääkärinlausunto Kelaan, joka antaa sinulle kuntoutuspäätöksen. Saatuamme myönteisen kuntoutuspäätöksen Kelasta, lähetämme sinulle kutsukirjeen ja tarkempaa tietoa kuntoutuksesta.
Kuntoutus on sinulle maksutonta. Kuntoutuksen järjestää Kela, joka kustantaa kuntoutuksen ja sen aikana tarvitsemasi avustamisen sekä ylläpidon. Myös matkakustannuksiin ja ansionmenetyksiin voit hakea Kelasta tukea.

Lisätietoja:

Verve Lahti
kuntoutussihteeri Satu Saksinen
044 4650 598 (ma-pe 9-15)
kuntoutus.lahti@verve.fi

Verve Oulu
Palvelusihteeri Helena Rajaniemi
050 312 6187 
helena.rajaniemi@verve.fi

Aikataulut

Ota yhteyttä