AVH:n sairastaneiden kuntoutuskurssit

Kenelle?

Kurssi on tarkoitettu sinulle, joka olet sairastanut aivoinfarktin tai ei-traumaattisen kallon sisäisen verenvuodon. Kuntoutus on ajankohtainen, kun pystyt osallistumaan aktiivisesti kuntoutukseen ja terveydenhuollossa on tehty tarpeelliset tutkimukset.

- sairastumisestasi tulee olla kulunut vähintään 3 kuukautta ja enintään noin 3 vuotta

- kotiutumisestasi (joko kotiin tai palvelutaloon) on kulunut vähintään 1 kuukausi

- pystyt toimimaan riittävän itsenäisesti, esimerkiksi liikkumaan palveluntuottajan tiloissa ilman jatkuvaa avustamista

- jaksat osallistua kurssin sisältämään kuntoutusohjelmaan ( noin 5 tuntia päivässä)

Kurssi ei sovellu sinulle, jos toimintakykysi on merkittävästi heikentynyt tai jos sinulla on  hahmottamisen ongelmia, väsyvyys tai vaikea sairaus, joka estää kurssille osallistumisen.

 

Tavoite

Tuemme elämääsi niin, että selviydyt paremmin arjessasi, työssäsi tai opinnoissasi. Opit tuntemaan oman sairautesi aiheuttamia rajoitteita, mutta samalla myös löydät voimavaroja ja keinoja aktiiviseen toimintaan. Läheisesi saa kuntoutuksesta tukea, neuvoja ja ohjausta sekä ymmärrystä liittyen sairastumisen aiheuttamiin rajoitteisiin.

Saat tietoa kuntoutuskäytännöistä, sairautesi itsehoidosta sekä lisää selviytymiskeinoja työhön ja arkeen. Sinulla ja kuntoutustovereillasi on iso merkitys kuntoutuksen etenemisessä vertaistuen saajina ja antajina.

Palvelukuvaus

Kuntoutus kestää yhteensä 15 vuorokautta, joka on kolmessa osassa 
(5+5+ 5 vrk).  Kuntoutujan omainen tai läheinen voi osallistua kurssille  5 vrk:n ajan kurssin aloitusjaksolla, kun hänen osallistumisensa on perusteltu ja se on kirjattu terveydenhuollon antamaan lääkärinlausuntoon.

Kuntoutusjaksosi toteutetaan moniammatillisesti ja jaksollasi on mukana muun muassa neurologi, fysioterapeutti ja sairaanhoitaja. Lisäksi kuntoutusjaksollesi osallistuu muiden ammattiryhmän edustajia kuntoutusjaksosi tarpeiden mukaisesti. Kuntoutus sisältää esimerkiksi keskustelutilaisuuksia, pienryhmissä työskentelyä, toiminnallisia ryhmiä (muun muassa fyysisen kunnon, itsehoidon ja arjen taitojen harjoittelua käytännön läheisesti) sekä verkostotyötä.

Lue lisää Kelan sivuilta. 

Hakuohjeet

1. Keskustele lääkärin kanssa kuntoutustarpeestasi. Saat lääkäriltä suosituksen kuntoutuksesta B-lääkärinlausunnolla tai kuntoutussuunnitelmassa.
2. Täytä Kelan kuntoutushakemus KU132 (harkinnanvarainen kuntoutus) tai KU104 (vaativa lääkinnällinen kuntoutus). Lomakkeen saat Kelan paikallistoimistosta tai osoitteesta www.kela.fi/lomakkeet.
3. Toimita hakemus ja lääkärinlausunto Kelaan, joka antaa sinulle kuntoutuspäätöksen. Saatuamme myönteisen kuntoutuspäätöksen Kelasta, lähetämme sinulle kutsukirjeen ja tarkempaa tietoa kuntoutuksesta.
Kuntoutus on sinulle maksutonta. Kuntoutuksen järjestää Kela, joka kustantaa kuntoutuksen ja sen aikana tarvitsemasi avustamisen sekä ylläpidon. Myös matkakustannuksiin ja ansionmenetyksiin voit hakea Kelasta tukea.

Lisätietoja:

Verve Lahti
kuntoutussihteeri Satu Saksinen
puh. 044 4650 598 (ma-pe 9-15)
kuntoutus.lahti@verve.fi

Verve Oulu
Palvelusihteeri Helena Rajaniemi
puh. 050 312 6187 
helena.rajaniemi@verve.fi

Aikataulut

Ota yhteyttä