Tuki- ja liikuntaelinsairaiden avomuotoinen kuntoutus

Tavoite

Tuki- ja liikuntaelinsairaille suunnattujen kurssien tavoitteena on lisätä hyvinvointia arjen eri tilanteissa. Avomuotoiset kuntoutuskurssit tarjoavat aiempaa paremman mahdollisuuden sovittaa kuntoutus omaan työ- ja elämäntilanteeseen. Kurssit koostuvat kuntoutuspäivistä ja puolen päivän mittaisista käyntikerroista. Näin ne soveltuvat erityisen hyvin silloin, kun työstä on vaikea irrottautua viikon kestäville jaksoille.

Kenelle?

Avomuotoiset TULES-kurssit sopivat työelämässä oleville selkä-, niska-, hartia-, lonkka-, polvi-, nilkka tai niveloireisille, työelämään palaaville, kuntoutustuella oleville tai opiskeleville. Tules-avokursseista poistuu vuoden 2017 alusta lukien sairausryhmäkohtaiset kurssit. Kuntoutus toteutetaan sairausryhmät yhdistävinä kursseina.

 

Lue Johanna Ikosen tarina siitä, kuinka yrittäjän ura pelastui tules-kuntoutuksen avulla. >>

Palvelukuvaus

Kurssi alkaa kolmen päivän mittaisella aloitusjaksolla. Sen jälkeen on viisi kokopäivän kestävää ryhmätapaamista noin kuukauden välein. Kurssin päätteeksi on 2 kuntoutuspäivää. Kurssi toteutetaan 9 kuukauden sisällä sen aloituksesta.

Kurssilla löydät uusia tapoja selviytyä työtehtävistäsi sairauden aiheuttamat rajoitukset huomioiden. Samalla opit miten voit itse vaikuttaa terveyteesi ja vähentää oireita. Kurssilla on erityisesti tuki- ja liikuntaelinsairaille soveltuvia liikuntaryhmiä sekä yksilöllistä ohjausta omatoimiseen harjoitteluun. Kurssilla hahmotat tuki- ja liikuntaelimistösi kannalta oikeanlaiset työ-, lepo- ja liikkumistavat. Työryhmän asiantuntijoiden ohjauksessa kartoitat työhyvinvointia ylläpitäviä ja sitä heikentäviä asioita sekä laadit tavoitteet oman hyvinvointisi parantamiseksi.

Ryhmäohjauksessa keskustelun aiheita ovat muun muassa terveysliikunta, tuki- ja liikuntaelimistön toiminta, kivunhoito, työhyvinvointi, terveellinen ravinto sekä rentoutuminen ja palautuminen.  Kuntoutustyöryhmään kuuluu mm. erikoislääkäri, fysioterapeutti, terveydenhoitaja ja psykologi.  

Kurssiluetteloa päivitetään sitä mukaa kun kurssien toteutuminen varmistuu.

Hakuohjeet

Kursseille voi hakeutua läpi vuoden muun muassa työterveyshuollon tai hoitavan lääkärin kautta.Tuki- ja liikuntaelinsairaiden kursseja toteutetaan Jyväskylän, Lahden, Lappeenrannan, Mikkelin ja Oulun toimipaikoissa. Kurssit toteutetaan yhteistyössä Kelan kanssa.

1. Tiedustele sinulle sopivinta kurssia esim. työterveyshuollosta, hoitavalta lääkäriltäsi tai Vervestä.
2. Täytä Kelan kuntoutushakemuslomake KU132. Kelan lomakkeet löytyvät Kelan nettisivuilta osoitteesta www.kela.fi/lomakkeet. Voit tilata hakulomakkeen myös Vervestä.
3. Pyydä omalta lääkäriltäsi hakemuksen liitteeksi tarvittava B-lausunto, joka sisältää mm. tiedot sairauden tai vamman aiheuttamista haitoista sekä suosituksen kuntoutukseen.
4. Toimita hakemus liitteineen Kelaan. Voit seurata hakemuksen etenemistä Kelan sähköisessä asiointipalvelussa.
5. Jos hakemuksesi on hyväksytty, Verve lähettää sinulle kutsun kuntoutukseen.

Lisätietoja:

Verve Lahti
044 4650 598 
kuntoutus.lahti@verve.fi

Verve Lappeenranta
040 092 2276, Susanna Vanonen
susanna.vanonen@verve.fi

Verve Mikkeli
040 779 1693, kuntoutussihteeri.mikkeli@verve.fi
040 509 1133, mervi.aula@verve.fi

Verve Oulu
040 545 1639
kuntoutussihteeri@verve.fi

Verve Tampere 
040 545 4671, Jenna Aalto
jenna.aalto@verve.fi

Lisätiedot myös työterveyshuollosta ja oman paikkakunnan Kelasta.

Aikataulut

Ota yhteyttä