Ääreishermo- ja lihassairauksien -kurssit aikuisille

Kenelle?

Kurssi on tarkoitettu työelämässä oleville, sinne palaaville, kuntoutustuella oleville, opiskeleville ja eläkkeellä oleville asiakkaille, joilla on asianmukaisesti diagnosoitu ääreishermo-tai lihassairaus tai myastenia gravis.

Kurssille osallistumisen edellytyksenä on, että

– terveydenhuolto on arvioinut, että asiakas tarvitsee tilanteessaan sopeutumisvalmennusta ja että asiakas hyötyy siitä

– asiakkaan toimintakyky on arvioitu terveydenhuollossa riittäväksi, jotta hän voi osallistua ryhmämuotoiseen sopeutumisvalmennukseen täysipainoisesti ja kykenee liikkumaan palveluntuottajan tlloissa ilman jatkuvaa avustamista.

Tavoite

Kurssin tavoitteena on auttaa sairastunutta ja hänen läheistään selviytymään sairauden aiheuttamasta elämänmuutoksesta ja elämään mahdollisimman hyvää elämää sairaudesta huolimatta.

 Lisäksi kurssin tavoitteena on

  • antaa tietoa sairaudesta
  • tukea asiakkaan ja läheisen selviytymistä arjessa
  • auttaa ymmärtämään ja hyväksymään sairauden aiheuttaman toimintakyvyn rajoitteet
  • auttaa omien voimavarojen tunnistamisessa
  • mahdollistaa kokemuksen jakaminen samankaltaisen elämänkokemuksen ja elämänvaihetta läpielävien ihmisten kanssa.

 

Palvelukuvaus

Kuntoutus kestää yhteensä 10 vuorokautta, joka on kahdessa osassa. Asiakaan läheinen voi osallistua kurssille 3 vrk:n ajan kurssin lopussa, kun hänen osallistumisensa kuntoutukseen on perusteltu ja se on kirjattu terveydenhuollon antamaan lääkärinlausuntoon.

Kuntoutusjaksosi toteutetaan moniammatillisesti ja jaksollasi on mukana muun muassa neurologi, fysioterapeutti, sairaanhoitaja, psykologi, sosionomi (AMK) sekä toimintaterapeutti.  Lisäksi kuntoutusjaksollesi osallistuu muiden ammattiryhmän edustajia kuntoutusjaksosi tarpeiden mukaisesti.

Kuntoutus sisältää esimerkiksi keskustelutilaisuuksia, toiminnallisia ryhmiä (muun muassa fyysisen kunnon, itsehoidon ja arjen taitojen harjoittelua käytännön läheisesti). Kurssin ohjelmaan kuuluu lisäksi yksilöllisiä haastatteluja ja tapaamisia. 

 

Hakuohjeet

1. Keskustele lääkärisi kanssa kuntoutustarpeestasi. Saat lääkäriltä suosituksen kuntoutuksesta B-lääkärinlausunnolla tai kuntoutussuunnitelmassa.
2. Täytä myös Kelan kuntoutushakemus KU132 (harkinnanvarainen kuntoutus) tai KU104 (vaativa lääkinnällinen kuntoutus). Lomakkeen saat Kelan paikallistoimistosta tai osoitteesta www.kela.fi/lomakkeet.
3. Hakemus ja lääkärinlausunto toimitetaan Kelaan, joka antaa sinulle kuntoutuspäätöksen. Kelasta myönteisen kuntoutuspäätöksen saatuamme, lähetämme sinulle kutsukirjeen ja tarkempaa tietoa kuntoutuksesta.
Kuntoutus on sinulle maksutonta. Kuntoutuksen järjestää Kela, joka kustantaa kuntoutuksen ja sen aikana tarvitsemasi avustamisen sekä ylläpidon. Myös matkakustannuksiin ja ansionmenetyksiin voit hakea Kelasta tukea.

Lisätietoja:

Verve Lahti
kuntoutussihteeri Satu Saksinen
puh. 044 4650 598 (ma-pe klo 9-15)
kuntoutus.lahti@verve.fi

Verve Oulu
Palvelusihteeri Helena Rajaniemi
puh. 050 312 6187 (ma-to klo 9-14)
kuntoutussihteeri@verve.fi

Tervetuloa kuntoutukseen Verve Oulun Kuntotaloon!

Aikataulut