AVH:n sairastaneille kädenkäytön kuntoutuskurssi

Kädenkäytön kuntoutuskurssi AVH:n sairastaneille

Kuntoutuskurssi sopii silloin, kun  käden toiminnan harjoittamiseen tarvitaan tukea aivoinfarktin tai AVH:n jälkeen. Kuntoutumisen keinoin voidaan tukea arjessa selviytymistä ja osallisuutta oman elämän ympäristöissä. Kurssille osallistumisen edellytyksenä on:

  •  Halvaantuneessa yläraajassa on tahdonalaista liikettä ja pystyt ojentamaan rannettasi ja sormien niveliä.
  • Ennen kurssille hakeutumista on hoidettu voimakas raajaan liikuttelua estävä kipu tai spastisuus.
  • Sairastumisesta on kulunut 3 kuukaudesta noin kolmeen vuoteen ja kotiutumisesta vähintään 1 kuukausi (kotiin tai palvelutaloon)
  •  Kykenet liikkumaan palveluntuottajan tiloissa ilman jatkuvaa avustamista ja jaksat osallistua kurssin sisältämään kuntoutusohjelmaan, jota on noin 5 tuntia päivässä.
  •  Haluat osallistua ryhmämuotoiseen kuntoutukseen ja olet motivoitunut tiiviiseen ja tavoitteelliseen harjoitteluun.
  •  Tarvitset erityisesti tukea käden toiminnan harjoittamiseen.

Kurssi ei sovellut henkilölle, jolla on:

  • Käden toiminnassa merkittäviä puutteita tiiviin käsikuntoutuksen toteuttamiselle.
  • Merkittävä kuntoutusprosessia vaikeuttava toimintakyvyn vaje tai hahmottamisen ongelma, väsyvyys tai vaikea sairaus estää kurssille osallistumisen.
  • Afasian vaikeusaste haittaa käsikuntoutuksen ohjeiden ymmärtämistä.

Kuntoutustavoitteet

Tuemme elämääsi niin, että selviydyt paremmin arjessasi, työssäsi tai opinnoissasi. Opit tuntemaan oman sairautesi aiheuttamia rajoitteita, joihin löydät uusia toimintamalleja ja keinoja aktiiviseen toimintaan. Läheisesi saa kuntoutuksesta tukea, neuvoja ja ohjausta sekä ymmärrystä liittyen sairastumisen aiheuttamiin rajoitteisiin.

Saat tietoa kuntoutuskäytännöistä, sairautesi itsehoidosta sekä lisää selviytymiskeinoja työhön ja arkeen.  Sinulla ja kuntoutustovereillasi on iso merkitys kuntoutuksen etenemisessä vertaistuen saajina ja antajina.

Palvelukuvaus

Kuntoutus kestää yhteensä 15 vuorokautta, joka on kahdessa osassa (10+5 vuorokautta). Kuntoutujan läheinen voi osallistua kurssille 3 vrk: ajan kurssin aloitusjakson lopussa, kun hänen osallistumisensa kuntoutukseen on perusteltu ja se on kirjattu terveydenhuollon antamaan todistukseen.

Toiminta- tai fysioterapeutti laatii yksilöllisen tavoitteellisen käden kuntoutumisen harjoitteluohjelman yhdessä kuntoutujan kanssa. Kuntoutujan terveen käden käyttäminen estetään tarkoituksenmukaisesti jotta hän aktivoituu käyttämään halvaantunutta kättään. Ohjelma sisältää intensiivistä ja tehokasta käden käytön harjoittelua ja käsikuntoutusta.

Kuntoutusjaksosi toteutetaan moniammatillisesti ja jaksollasi on mukana muun muassa neurologi, toimintaterapeutit  ja sairaanhoitaja. Lisäksi kuntoutusjaksollesi osallistuu muiden ammattiryhmän edustajia kuntoutusjaksosi tarpeiden mukaisesti. Kuntoutus sisältää esimerkiksi keskustelutilaisuuksia, pienryhmissä työskentelyä, toiminnallisia ryhmiä (muun muassa fyysisen kunnon, itsehoidon ja arjen taitojen harjoittelua käytännön läheisesti) sekä verkostotyötä.

Lue lisää Kelan sivuilta

Hakuohjeet

1. Keskustele lääkärin kanssa kuntoutustarpeestasi. Saat lääkäriltä suosituksen kuntoutuksesta B-lääkärinlausunnolla tai kuntoutussuunnitelmassa.
2. Täytä Kelan kuntoutushakemus KU132 (harkinnanvarainen kuntoutus) tai KU104 (vaativa lääkinnällinen kuntoutus). Lomakkeen saat Kelan paikallistoimistosta tai osoitteesta www.kela.fi/lomakkeet.
3. Toimita hakemus ja lääkärinlausunto Kelaan, joka antaa sinulle kuntoutuspäätöksen. Saatuamme myönteisen kuntoutuspäätöksen Kelasta, lähetämme sinulle kutsukirjeen ja tarkempaa tietoa kuntoutuksesta.
Kuntoutus on sinulle maksutonta. Kuntoutuksen järjestää Kela, joka kustantaa kuntoutuksen ja sen aikana tarvitsemasi avustamisen sekä ylläpidon. Myös matkakustannuksiin ja ansionmenetyksiin voit hakea Kelasta tukea.

Lisätietoja:

Verve Lahti
kuntoutussihteeri Satu Saksinen
044 4650 598 (ma-pe 9-15)
kuntoutus.lahti@verve.fi

Tervetuloa kuntoutukseen Verve Lahteen!

Aikataulut