Downin oireyhtymä -kurssi 15-18 -vuotiaille nuorille

Downin oireyhtymä -sopeutumisvalmennus 15-18-vuotiaille nuorille

Kaksiosainen sopeutumisvalmennuskurssi on tarkoitettu 15–18-vuotiaille nuorille, joilla on asianmukaisesti diagnosoitu Downin oireyhtymä  ja nuoren toimintakyky mahdollistaa täysipainoisen osallistumisen kurssille.  

Kurssi ei sovellu silloin, jos sairaus estää ryhmämuotoiseen kuntoutukseen osallistumisen tai  nuoren toimintakyky vastaa vaikeasti tai syvästi kehitysvammaisen nuoren toimintakykyä.

Tavoitteet kuntoutukselle

Kurssin tavoitteena on auttaa nuorta ja hänen läheistään selviytymään arjessa Downin oireyhtymästä huolimatta ja elämään mahdollisimman hyvää elämää.  Kurssilla saa tietoa vammasta ja ohjausta omatoimisuuteen vamman aiheuttamista toimintarajoitteista huolimatta.  Etsimme uusia harrastusmahdollisuuksia ja mielenkiinnon kohteita, joita kokeillaan yksin tai yhdessä ryhmän kanssa.  

Downin oireyhtymä-kurssin kuvaus

Kurssi kestää 10 vuorokautta ja se toteutetaan kahdessa jaksossa. 1-2 nuoren aikuista läheistä osallistuu kurssille yhteensä 5 vuorokautta.

Toimimme pääasiassa ryhmissä ja ohjelmassamme on nuoria kiinnostavia toimintamuotoja. Teemme paljon käytännön harjoittelua tavoitteiden saavuttamiseksi ja käymme vuorovaikutusta lisääviä keskusteluja. Kurssista vastaa moniammatillinen työryhmä. 

Ilman vanhempia kuntoutukseen tuleville alaikäisille järjestämme iltaisin ohjattua vapaa-ajan toimintaa. Turvallinen avustaminen ja huolenpito on järjestetty ympäri vuorokauden.

Lue lisää Kelan sivuilta

Hakuohjeet

1. Keskustele lääkärin kanssa kuntoutustarpeestasi. Saat lääkäriltä suosituksen kuntoutuksesta B-lääkärinlausunnolla tai kuntoutussuunnitelmassa.
2. Täytä Kelan kuntoutushakemus KU132 (harkinnanvarainen kuntoutus) tai KU104 (vaativa lääkinnällinen kuntoutus). Lomakkeen saat Kelan paikallistoimistosta tai osoitteesta www.kela.fi/lomakkeet.
3. Toimita hakemus ja lääkärinlausunto Kelaan, joka antaa sinulle kuntoutuspäätöksen. Saatuamme myönteisen kuntoutuspäätöksen Kelasta, lähetämme sinulle kutsukirjeen ja tarkempaa tietoa kuntoutuksesta.
Kuntoutus on sinulle maksutonta. Kuntoutuksen järjestää Kela, joka kustantaa kuntoutuksen ja sen aikana tarvitsemasi avustamisen sekä ylläpidon. Myös matkakustannuksiin voit hakea tukea Kelasta.

Tervetuloa kuntoutukseen Verve Lahteen!

Aikataulut