Epilepsiaa sairastaville aikuisille

Epilepsiaa sairastavien aikuisten sopeutumisvalmennus

Epilepsiaa sairastavien aikuisten sopeutumisvalmennuskurssi soveltuu, jos toimintakyky mahdollistaa kurssin toimintaan osallistumisen. Kuntoutusta järjestetään seuraaville kohderyhmille: 

  • 18-29-vuotiaille, jotka sairastavat vaikeaa epilepsiaa
  • yli 30-vuotiaille, jotka sairastavat vaikeaa epilepsiaa
  • yli 30-vuotiaille,  joiden epilepsia on hyvässä hoitotasapainossa.

Vaikeassa epilepsiassa ilmenee lääkehoidosta huolimatta merkittäviä arkielämää haittaavia epilepsiaan liittyviä oireita, kuten toistuvia kohtauksia, kognitiivisia tai käyttäytymisen ongelmia, kehityksen hidastumista tai muita hoidon haittavaikutuksia.

Epilepsia-kuntoutuksen tavoitteet

Kuntoutuksella pyritään vahvistamaan voimavaroja ja elämänhallintaa mahdollisimman itsenäisen ja aktiivisen arjen mahdollistamiseksi. Kurssin tavoitteena on antaa

  • tukea sairauden aiheuttamassa muutostilanteessa.
  • neuvontaa, ohjausta ja keinoja jatkaa mahdollisimman täysipainoista elämää sairaudesta huolimatta.

Epilepsia-kurssin toteutus

Kurssi kestää 5 vuorokautta ja se järjestetään palveluntuottajan toimipisteessä. Aikuinen läheinen voi osallistua kuntoutukseen kahden vuorokauden ajan kurssin lopussa.

Kuntoutus toteutetaan ryhmäkuntoutuksena. Kurssi sisältää mm. ryhmäkeskusteluja ja pienryhmätyöskentelyä, yksilöllisiä haastatteluja, tapaamisia ja keskusteluja kuntoutusasiantuntijoiden kanssa sekä monipuolisia tekemistä.

Kurssin toteuttavat yksilöllisen tarpeisiin sopivat asiantuntijat kuten neurologian erikoislääkäri, sairaanhoitaja, psykologi ja sosionomi. Lisäksi kuntoutuksessa on mukana  muuta ammattihenkilöstä ja avustavaa henkilöstöä yksilöllisen tarpeen mukaan.

Lue lisää Kelan sivuilta

Hakuohjeet

1. Keskustele lääkärisi kanssa kuntoutustarpeestasi. Saat lääkäriltä suosituksen kuntoutuksesta B-lääkärinlausunnolla.
2. Täytä Kelan kuntoutushakemus KU132 (harkinnanvarainen kuntoutus) tai KU104 (vaativa kuntoutus). Lomakkeen saat Kelan paikallistoimistosta tai osoitteesta www.kela.fi/lomakkeet.
3. Toimita hakemus ja lääkärinlausunto Kelaan, joka antaa sinulle kuntoutuspäätöksen. Saatuamme Kelasta myönteisen kuntoutuspäätöksen, lähetämme sinulle kutsukirjeen ja tarkempaa tietoa kuntoutuksesta.
Kuntoutus on sinulle maksutonta. Kuntoutuksen järjestää Kela, joka kustantaa kuntoutuksen ja sen aikana tarvitsemasi avustamisen sekä ylläpidon. Myös matkakustannuksiin ja ansionmenetyksiin voit hakea tukea Kelasta.

Lisätietoja:

Verve Lahti
kuntoutussihteeri Satu Saksinen
044 4650 598 (ma-pe 9-15)
kuntoutus.lahti@verve.fi

 

Tervetuloa kuntoutukseen!

Aikataulut

Aikuisten epilepsiakurssit työelämässä oleville, sinne palaaville, kuntoutustuella oleville, opiskelijoille tai työelämästä poissaoleville