Harvinaiset kehitysvammat, CATCH-kurssi, 22q11.2-deleetio-oireyhtymä

Kuntoutusta ja sopeutumisvalmennusta CATCH-oireyhtymää sairastaville

Tämä perhekurssi on tarkoitettu niille perheille, joiden lapsella on diagnosoitu 22q11.2-deleetio-oireyhtymä (CATCH).  Kurssille voi hakeutua lievästi tai keskivaikeasti kehitysvammaisen tasoa olevat lapset aina alakouluiän loppuun asti. Kurssille osallistuu myös lapsen perhe.

CATCH-kurssilla annamme monipuolisesti tietoa 22q11.2-deleetio-oireyhtymästä ja lisäämme monin eri keinoin voimavaroja koko perheen arkeen. Kurssi tukee lapsen omatoimisuutta ja sen kehittymistä. Kokemusten vaihtaminen toisten perheiden kanssa ja vertaistuen saaminen auttavat eteenpäin oireyhtymän aiheuttamassa elämäntilanteessa.

CATCH-kurssin sisältö

Perhekurssi  22q11.2-deleetio-oireyhtymää sairastaville lapsille kestää 5 vuorokautta. Kuntoutusmuotona on kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskurssi, jossa ohjelma painottuu sopeutumisvalmennukseen. Kurssilla huomioidaan osallistujien yksilölliset tarpeet ja tavoitteet, mutta toimimme pääasiassa ryhmissä. Tavoitteiden toteutumiseksi teemme käytännön harjoituksia ja käymme vuorovaikutusta lisääviä keskusteluja. Kurssista vastaa moniammatillinen työryhmä.

Lue lisää Kelan sivuilta

Hakuohjeet

1. Keskustele kuntoutustarpeesta lääkärin kanssa. Saat lääkäriltä suosituksen kuntoutuksesta B-lääkärinlausunnolla tai kuntoutussuunnitelmassa.
2. Täytä Kelan kuntoutushakemus KU132 (harkinnanvarainen kuntoutus) tai KU104 (vaativa lääkinnällinen kuntoutus). Lomakkeen saat Kelan toimistosta tai osoitteesta www.kela.fi/lomakkeet.
3. Toimita hakemus ja lääkärinlausunto Kelaan, joka antaa kuntoutuspäätöksen. Saatuamme myönteisen kuntoutuspäätöksen Kelasta, lähetämme perheellenne kutsukirjeen ja tarkempaa tietoa kuntoutuksesta.
Kuntoutus on perheellenne maksutonta. Kuntoutuksen järjestää Kela, joka kustantaa kuntoutuksen. Vanhemmilla on mahdollisuus hakea Kelasta kuntoutusajalta kuntoutusrahaa sekä tukea matkakustannuksiin.

Tervetuloa meille:

Aikataulut