IBD:tä sairastavat lapset

IBT:tä sairastavien lasten perhekurssilla tavoitteena on vahvistaa hyvää arkea

IBD -lyhennettä käytetään tulehduksellista suolistosairauksista. IBT:tä sairastavien lasten perhekurssit on tarkoitettu Crohnin tautia ja/tai colitis ulcerosaa sairastavalle lapselle perheineen.  Kurssille voivat osallistua yli 1-vuotiaat lapset aina yläkouluikään saakka.  Kurssin pituus on 5 vrk.

Kurssin tarkoituksena on turvata ja vahvistaa lapsen toimintakykyä hänen arkeensa kuuluvissa puuhissa.  Samalla annamme koko perheelle monipuolisesti tietoa sairaudesta  ja ohjausta mm. terveellisestä ruokavaliosta.

Kurssilla aikuinen läheinen saa tukea jaksamiseensa ja keinoja käsitellä IBD:n oireita ja niiden esiin nostamia tunteita ja ajatuksia.  Lapsiasiakkaan sisarus saa tietoa ja ymmärrystä sisaruksensa IBD:stä.  Tavoitteena on että  kurssilla perhe saa neuvontaa, ohjausta ja keinoja jatkaa mahdollisimman täysipainoista elämää sairaudesta huolimatta. 

IBT-perhekurssin sisältö

Ryhmät sisältävät yhteistä tekemistä, erilaisia toiminnallisia harjoituksia, tietoa sekä keskusteluryhmiä. Ohjelmamme sisältää erilaisia teemoja, jotka tukevat niin lapsen, sisarusten kuin vanhempienkin tavoitteiden toteutumista. Teemat liittyvät muun muassa terveyteen, itsehoitoon ja omatoimisuuteen, arjen tukikeinoihin ja toimintatapoihin, perheen hyvinvointiin, osallistumiseen sekä sosiaaliseen vuorovaikutukseen. Tärkeänä osa kurssia on vertaisryhmän kokemusten jakaminen. Kurssin toteutuksesta vastaa moniammatillinen työryhmä.

Hakuohjeet

1. Keskustele kuntoutustarpeesta lääkärin kanssa. Saat lääkäriltä suosituksen kuntoutuksesta B-lääkärinlausunnolla tai kuntoutussuunnitelmassa.
2. Täytä Kelan kuntoutushakemus KU132 (harkinnanvarainen kuntoutus) tai KU104 (vaativa lääkinnällinen kuntoutus). Lomakkeen saat Kelan toimistosta tai osoitteesta www.kela.fi/lomakkeet.
3. Toimita hakemus ja lääkärinlausunto Kelaan, joka antaa kuntoutuspäätöksen. Saatuamme myönteisen kuntoutuspäätöksen Kelasta, lähetämme perheellenne kutsukirjeen ja tarkempaa tietoa kuntoutuksesta.
4. Kuntoutus on perheellenne maksutonta. Kuntoutuksen järjestää Kela, joka kustantaa kuntoutuksen. Vanhemmilla on mahdollisuus hakea Kelasta kuntoutusajalta kuntoutusrahaa sekä tukea matkakustannuksiin.

Tervetuloa meille:

Aikataulut