Kehitysvamma, kehityshäiriöt tai monivammaisuus -kurssi 15-18 -vuotiaille nuorille

Kehitysvamma, kehityshäiriöt tai monivammaisuus-kurssi

Kaksiosainen Kehitysvamma, kehityshäiriöt tai monivammaisuus-sopeutumisvalmennuskurssi on tarkoitettu 15–18-vuotiaille nuorille, joilla on asianmukaisesti diagnosoitu kehitysvamma, kehityshäiriö tai monivamma ja nuoren toimintakyky mahdollistaa täysipainoisen osallistumisen kurssille. Sopeutumisvalmennuskurssi ei sovellu nuorelle, jos sairaus estää ryhmämuotoiseen kuntoutukseen osallistumisen tai  nuoren toimintakyky vastaa vaikeasti tai syvästi kehitysvammaisen nuoren toimintakykyä.

Kehitysvamma, kehityshäiriöt tai monivammaisuus-sopeutumisvalmennuskurssi kestää 10 vuorokautta ja se toteutetaan kahdessa jaksossa. Nuoren 1-2 aikuista läheistä osallistuu kurssille yhteensä 5 vuorokautta. Ilman vanhempia kuntoutukseen tuleville alaikäisille järjestämme iltaisin ohjattua vapaa-ajan toimintaa. Turvallinen avustaminen ja huolenpito on järjestetty ympäri vuorokauden.

Toimimme pääasiassa ryhmissä ja ohjelmassamme on nuoria kiinnostavia toimintamuotoja. Teemme paljon käytännön harjoittelua tavoitteiden saavuttamiseksi ja käymme vuorovaikutusta lisääviä keskusteluja. Kurssista vastaa moniammatillinen työryhmä. 

Kuntoutuksen tavoitteet kehitysvamma, kehityshäiriöt tai monivammaisuus-kurssilla

Kehitysvamma, kehityshäiriöt tai monivammaisuus-sopeutumisvalmennuskurssin tavoitteena on auttaa nuorta ja hänen läheistään selviytymään arjessa kehityshäiriön tai vamman kanssa ja elämään mahdollisimman hyvää elämää.  

Sopeutumisvalmennuskurssilla saatte tietoa vammasta ja ohjausta omatoimisuuteen vamman aiheuttamista toimintarajoitteista huolimatta.  Etsimme uusia harrastusmahdollisuuksia ja mielenkiinnon kohteita, joita kokeillaan yksin tai yhdessä ryhmän kanssa.  Nuoren ymmärrys omista mahdollisuuksistaan ja vahvuuksistaan lisääntyy.

Lue lisää Kelan sivuilta

Hakuohjeet

1. Keskustele lääkärin kanssa kuntoutustarpeestasi. Saat lääkäriltä suosituksen kuntoutuksesta B-lääkärinlausunnolla tai kuntoutussuunnitelmassa.
2. Täytä Kelan kuntoutushakemus KU132 (harkinnanvarainen kuntoutus) tai KU104 (vaativa lääkinnällinen kuntoutus). Lomakkeen saat Kelan paikallistoimistosta tai osoitteesta www.kela.fi/lomakkeet.
3. Toimita hakemus ja lääkärinlausunto Kelaan, joka antaa sinulle kuntoutuspäätöksen. Saatuamme myönteisen kuntoutuspäätöksen Kelasta, lähetämme sinulle kutsukirjeen ja tarkempaa tietoa kuntoutuksesta.
Kuntoutus on sinulle maksutonta. Kuntoutuksen järjestää Kela, joka kustantaa kuntoutuksen ja sen aikana tarvitsemasi avustamisen sekä ylläpidon. Myös matkakustannuksiin voit hakea tukea Kelasta.

Tervetuloa kuntoutukseen Verve Lahteen!

Aikataulut