Tuki- ja liikuntaelinsairaiden avomuotoinen kuntoutus

TULES-kurssin tavoite

Tuki- ja liikuntaelinsairaille suunnattujen kurssien tavoitteena on lisätä hyvinvointia arjen eri tilanteissa. Avomuotoiset kuntoutuskurssit tarjoavat aiempaa paremman mahdollisuuden sovittaa kuntoutus omaan työ- ja elämäntilanteeseen. Kurssit koostuvat kuntoutuspäivistä ja puolen päivän mittaisista käyntikerroista. Näin ne soveltuvat erityisen hyvin silloin, kun työstä on vaikea irrottautua viikon kestäville jaksoille.

Kenelle TULES-kurssi sopii?

Avomuotoiset TULES-kurssit sopivat työelämässä oleville, työelämään palaaville, kuntoutustuella oleville tai opiskelijoille, joilla on selkä-, niska-, hartia-, lonkka-, polvi-, nilkka tai niveloireita.

Miten TULES-kurssi toteutetaan?

Kurssit järjestetään ryhmämuotoisina ja niissä huomioidaan aina kunkin asiakkaan yksilöllinen kuntoutustarve ja tavoitteet.

Kuntoutus toteutetaan sairausryhmät yhdistävinä kursseina. Ryhmässä voi siis olla henkilöitä, joilla on selkäsairaus, niskan-, hartian- tai ylä- ja alaraajan tuki- ja liikutaelinsairaus. 

Lue Johanna Ikosen tarina siitä, kuinka yrittäjän ura pelastui tules-kuntoutuksen avulla. >>

TULES-kurssin palvelukuvaus

Kurssi alkaa kolmen päivän mittaisella aloitusjaksolla. Sen jälkeen on 5 kokopäivän kestävää ryhmätapaamista noin kuukauden välein. Kurssin päätteeksi on 2 kuntoutuspäivää. Kurssi toteutetaan 9 kuukauden sisällä sen aloituksesta.

Kurssilla löydät uusia tapoja selviytyä työtehtävistäsi sairauden aiheuttamat rajoitukset huomioiden. Samalla opit miten voit itse vaikuttaa terveyteesi ja vähentää oireita. Kurssilla on erityisesti tuki- ja liikuntaelinsairaille soveltuvia liikuntaryhmiä sekä yksilöllistä ohjausta omatoimiseen harjoitteluun. Kurssilla hahmotat tuki- ja liikuntaelimistösi kannalta oikeanlaiset työ-, lepo- ja liikkumistavat. Työryhmän asiantuntijoiden ohjauksessa kartoitat työhyvinvointia ylläpitäviä ja sitä heikentäviä asioita sekä laadit tavoitteet oman hyvinvointisi parantamiseksi.

Ryhmäohjauksessa keskustelun aiheita ovat muun muassa terveysliikunta, tuki- ja liikuntaelimistön toiminta, kivunhoito, työhyvinvointi, terveellinen ravinto sekä rentoutuminen ja palautuminen.  Kuntoutustyöryhmään kuuluu mm. erikoislääkäri, fysioterapeutti, terveydenhoitaja ja psykologi.  

Kurssiluetteloa päivitetään sitä mukaa kun kurssien toteutuminen varmistuu.

Lue kurssista lisää Kelan verkkosivuilta >

Hakuohjeet

Kursseille voi hakeutua läpi vuoden muun muassa työterveyshuollon tai hoitavan lääkärin kautta.

Tuki- ja liikuntaelinsairaiden kursseja toteutetaan Verve Lahdessa. Kurssit toteutetaan yhteistyössä Kelan kanssa.

1. Tiedustele sinulle sopivinta kurssia esim. työterveyshuollosta, hoitavalta lääkäriltäsi tai Verve Lahdesta.
2. Täytä Kelan kuntoutushakemuslomake KU132 ja kirjoita kohtaan palveluntuottaja "Verve Lahti". Kelan lomakkeet löytyvät Kelan nettisivuilta osoitteesta www.kela.fi/lomakkeet. Voit tilata hakulomakkeen myös Verve Lahdesta.
3. Pyydä omalta lääkäriltäsi hakemuksen liitteeksi tarvittava B-lausunto, joka sisältää mm. tiedot sairauden tai vamman aiheuttamista haitoista sekä suosituksen kuntoutukseen.
4. Toimita hakemus liitteineen Kelaan. Voit seurata hakemuksen etenemistä Kelan sähköisessä asiointipalvelussa.
5. Jos hakemuksesi on hyväksytty, lähetämme sinulle kutsun kuntoutukseen.

Lisätietoja:

Verve Lahti
kuntoutussihteeri Satu Saksinen
044 4650 598 (ma-pe 9-15)
kuntoutus.lahti@verve.fi

Lisätiedot myös työterveyshuollosta ja oman paikkakunnan Kelasta.

Tervetuloa kuntoutukseen:

Aikataulut