Ammatillinen kuntoutuksesi alkaa
Kuntoutus alkaa, kun vakuutusyhtiön toimeksianto saapuu meille. Tämän jälkeen varaamme sinulle tapaamisajan alkuhaastattelua varten. Lue alla olevasta Alkuhaastattelu -osiosta mitä alkuhaastattelu tarkoittaa ja miten voit itse valmistautua siihen, jotta kuntoutuksesi lähtee sujuvasti käyntiin.

Alkuhaastattelu
Alkuhaastattelussa käymme läpi työkokemuksesi, koulutuksesi, osaamisesi, terveydentilasi, omat kiinnostuksen kohteesi ja muut ammatillisen kuntoutuksesi kannalta oleelliset asiat. Lisäksi keskustelemme vakuutusyhtiön toimeksiannosta ja teemme yhdessä alustavan työsuunnitelman jatkotyöskentelylle. Alkuhaastattelusta tehdään yhteenveto, joka lähetetään sinulle ja vakuutusyhtiöllesi.
Näin valmistaudut alkuhaastatteluun:
Ota mukaasi
- tuoreimmat tilannettasi selkeyttävät asiakirjat esimerkiksi muistio työterveysneuvottelusta tai vakuutuslaitoksen korvauspäätös
- uusimmat sairauskertomukset tai lääkärinlausunnot ja
- mahdolliset opintotodistuksesi, työtodistuksesi ja CV:si.
Lisäksi voit täyttää ennakkotietolomakkeen ja ottaa sen mukaasi ensimmäiselle tapaamiselle. Mieti myös valmiiksi vastauksia seuraaviin kysymyksiin:
Mitä kaikkea osaamista sinulle on kertynyt koulutuksen ja/tai työkokemuksen kautta? Mieti osaamista mahdollisimman laajasti: Sinulle on voinut esimerkiksi kehittyä asiakaspalvelukokemusta, jos olet ollut työssä, jossa ollaan jonkin verran asiakkaiden kanssa tekemisissä, vaikka et olisikaan ollut varsinaisessa asiakaspalvelutehtävässä.
Onko sinulla jonkin harrastuksen kautta tullutta osaamista tai verkostoa, jota voisit hyödyntää työelämässä?
Löytyykö tuttavapiirisi kautta kontakteja, joita voisit hyödyntää työelämässä?
Olisiko työelämässä jatkaminen mahdollista nykyisellä osaamisellasi vai koetko, että tarvitsisit esimerkiksi lisäkoulutusta?
Mikä olisi omassa tilanteessasi mielestäsi paras reitti takaisin työelämään?
Vakuutusyhtiö arvioi ammatillisen kuntoutuksen laajuuden aina yksilöllisesti. Uudelleenkoulutuksen tukeminen ei ole aina tarkoituksenmukaista, jolloin voimme miettiä kuntoutuspolkua työelämään työpaikkakuntoutuksen keinoin.

Kuntoutussuunnitelman laatiminen
Uuden ammatillisen suunnan löytämiseksi on tärkeää, että:
• selkiytät oman nykytilanteesi: Missä olen?
• asetat itsellesi tavoitteen: Minne olen menossa?
Ainoastaan sinä pystyt asettamaan tavoitteen itsellesi, mutta meiltä saat apua ammatillisen kuntoutuksen eri vaihtoehtojen ja mahdollisuuksien mietintään.
Aikaisempi työkokemuksesi, osaamisesi sekä terveydentilasi vaikuttavat siihen, mitä ammatillisen kuntoutuksen keinoja sinulla on käytettävissä. Ammatillisen suunnitelman laatiminen edellyttää sinulta aktiivisuutta ja sitoutumista sekä avoimuutta uutta kohtaan. Meillä ei ole tarjota tilanteeseesi valmiita ratkaisuja, vaan realistinen ja toteuttamiskelpoinen kuntoutussuunnitelma sekä varavaihtoehto löytyvät yhteisten keskustelujen avulla.
Suunnitelman varmistamiseksi voidaan järjestää yksi tai useampi työ- tai koulutuskokeilu ja opiskeluedellytyksesi voidaan tarvittaessa testata. Paluu työelämään voi toteutua työpaikkakuntoutuksen keinoin työssäoppimisena (työkokeilu tai työhönvalmennus) tai se saattaa edellyttää uudelleenkoulutusta (esimerkiksi oppisopimuksena, monimuotokoulutuksena tai oppilaitoksessa tapahtuvana opiskeluna). Joskus suunnitelmaksi voi tulla myös yrittäjyys.
Vakuutusyhtiö tekee päätöksen korvattavasta kuntoutussuunnitelmasta ehdotuksemme pohjalta. Käymme ohjauksen edetessä keskustelua vakuutusyhtiön edustajan kanssa suunnitelluista aloista, kuntoutuksen keinoista (esimerkiksi työkokeilun toteuttamisesta tai uudelleenkoulutuksesta) sekä suunnittelun etenemisestä.
Jos terveydentilasi ei tällä hetkellä mahdollistaisi kuntoutussuunnitelman toteuttamista, se ei ole este kuntoutussuunnitelman laatimiselle. Ammatillinen kuntoutus kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, jotta paluu työelämään toteutuu mahdollisimman joustavasti siinä vaiheessa, kun sille on edellytyksiä.

Kuntoutussuunnitelman toteuttaminen
Kun vakuutusyhtiösi on hyväksynyt kuntoutusohjelman korvattavaksi, seuraamme ja tuemme ohjelman etenemistä, jos niin on sovittu vakuuttajasi kanssa. Teemme usein yhteistyötä työpaikkakuntoutukseen osallistuvan työnantajan, oppilaitoksen ja esimerkiksi oppisopimustoimiston kanssa, jotta kuntoutusohjelmasi toteutuisi mahdollisimman sujuvasti. Jos työpaikkakuntoutuksessa tai opinnoissa ilmenee ongelmia, kannattaakin olla meihin yhteydessä, niin voimme yhdessä miettiä mahdollisia ratkaisuja ja tukikeinoja. Myös palkkatuki saattaa tulla kyseeseen työllistymistä suunniteltaessa.

Kuntoutus päättyy - Paluu työelämään
Kuntoutusohjelmalla tavoitellaan terveydentilallesi soveltuvaa ja kiinnostuksesi kohteita vastaavaa ammattia, työtä tai työnkuvaa. Kuntoutusohjelman päätyttyä sinulla on valmiudet hakeutua suunniteltuun työhön. Mikäli et työllisty suoraan kuntoutusohjelman päätyttyä, ilmoittaudu työ- ja elinkeinotoimistoon työnhakijaksi. Voit myös keskustella mahdollisuudesta saada palkkatukea työllistymisesi tueksi. Tässä tapauksessa sinun tulee kertoa terveydentilastasi virkailijalle.
